Следвайте ни

Емигрант оглави БНР, Андон Балтаков спечели повторния вот

viber icon

Завърналият се от САЩ Андон Балтаков ще управлява Българското национално радио през следващите 3 години. Съветът за електронни медии го избра с 4 гласа на повторно гласуване, след като при първото никой от кандидатите не успя да събере нужните 3 гласа.

Ивелина Димитрова промени гласа си, за да не продължава агонията в БНР. София Владимирова също.

В конкурса участваха още Жени Гаджалова, Антон Митов, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, но само Балтаков е ново лице сред кандидатите..

Новият избор за шеф на държавното радио бе организиран едва 6 месеца след избора на злополучния Светослав Костов. Мандатът му бе прекратен предсрочно, след като програма “Хоризонт” спря да излъчва за 5 часа на 13 септември, а журналистката Силвия Великова бе свалена от ефира.

Бъдещето на развитието на Българското национално радио (БНР) е в дигиталното пространство, убеден е Андон Балтаков, стана ясно при представянето на концепциятата му пред СЕМ. 

Той определи себе си като новинар, радиочовек, който никога не забравя откъде е тръгнал и винаги е носил радиото в себе си. Работил е за БНР преди години, след това емигрира в САЩ. Завършва университета "Йейл", работи за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др., най-вече като консултант за дигитално и стратегическо планиране. Той сподели, че със семейството му винаги са били с убеждението, че в един момент ще се върнат в Европа. Конкурсът за генерален директор той усеща като възможност да се завърне тук.

Финансирането на обществените медии в света става все по-неустойчиво. Тези модели са много трудни за поддържане от обществата. У нас радиопазарът не расте, той е 70 млн. лева. Рекламният пазар не може да поеме разходите, които БНР има, посочи Балтаков.

Затова според него БНР трябва да се финансира с процент от БВП или от приходите към НАП - определен процент от данъците на физическите лица и определен процент от събрания корпоративен данък. Това той определи като "здравословен микс". Този трансфер трябва да бъде ограничен от минимални и максимални граници. 

Не е лошо да се въведат и някои търговски практики при управлението на радиото - начинът, по който се управляват човешките ресурси, финансите, добави Балтаков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Генерал Арнаутов

23.01.2020 | 15:29

Става тъжно в БНР.Първи ще отхвърчи некадърникът Чавдар Каришев.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?