Следвайте ни

Електронната рецептурна книжка влиза в сила от 1 юли

viber icon

От утре, 1 юли, НЗОК въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените еквиваленти на документа ще важат за вече изписани лекарства и все още валидни хартиени рецептурни бланки.

Вече не е необходимо да се попълва рецептурната книжка при отпускане по издадени електронни предписания. Лекарят няма да попълва нищо във вече издадени хартиени рецептурни книжки при издаване на електронни предписания.

РЗОК вече няма да издава хартиени рецептурни книжки и да заверява нови диагнози в такива книжки.

Общопрактикуващите лекари ще трябва да създават виртуални електронни рецептурни книжки на хронично болните си пациенти и ще попълват в тях нови диагнози, като ще уведомяват НЗОК за това през софтуера си.

Пациентът няма да се налага да посещава РЗОК по тази причина. Информацията по вече издадените хартиени рецептурни книжки ще бъде достъпна онлайн за медицинските специалисти (магистър-фармацевти и лекари) през техните софтуери автоматично, съобщи bTV.

 
До 15 юли тази година пациентите са длъжни да представят старите си рецептурни книжки в аптеката при получаване на лекарствата си, за да може фармацевтът да се ориентира какво, кога и в какъв обем е било последното отпускане, в случай че софтуерът на аптеката все още няма достъп до електронните рецептурни книжки.

Същото важи и при посещение при личния лекар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?