Следвайте ни

Експерти по сигурността: Все повече афганистанци прекосяват границата ни

viber icon

Миграционният натиск по границата ни се увеличава, коментира в БНТ Йордан Божилов, експерт от Софийски форум "Сигурност".

 Полицията задържа все повече нелегални мигранти и във вътрешността на страната. Расте и напрежението в размирен Афганистан, а в съседна Турция има политическо напрежение, допълва той.

Един от вътрешните фактори, който може да обуслови мигрантски вълни от Афганистан е, че талибаните са започнали отново да възвръщат позициите си след изтеглянето на силите на НАТО от страната, коментира Божилов. По думите му, мигрантските потоци и политическия процес в Афганистан са в пряка зависимост.

"Много ще зависи от това дали талибаните ще се върнат към старите практики преди 2000 година - брутално налагане на шериата, крайните форми на ислям. Това би било допълнителен фактор на миграция от тази страна към Европа", допълни експертът.

Уточни, че освен факторите, които подтикват мигрантите, има и друга група - такива, които привличат мигранти.

"Това е Европа като цяло. Вече има много афганистански гражданите на територията на континента, много семейства искат да се съберат", допълни Божилов.

Той е категоричен, че и подтикващите, и привличащите фактори ще продължат да действат и то не само за Афганистан, но и за много други страни по света.

Подобно е мнението и на експерта по национална сигурност Боян Чуков, който заяви в bTV, че бежанската вълна се увеличава с всеки изминал ден предвид обстановката в Афганистан.

"Само на територията на Иран всяка седмица преминават 30 000 души от Афганистан и тяхната цел не е да останат в Иран, а да отидат в Турция и оттам Западна Европа", коментира Чуков.

По думите му всичко зависи от Турция. "Ако ще идват бежанци в България, те ще идват оттам.“

Експертът смята, че Турция прави външна политика с това дали ще задържи бежанците или ще ги пусне в посока Гърция, или България, добави Чуков.

"По данни на западните специални служби една трета от бежанците са ангажирани по някакъв начин било то с радикалния ислям, било то с специалните служби на държавите, които са около Афганистан, Иран, Пакистан", допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?