Следвайте ни

Експерт: Равни сме с държави от третия свят по ваксинация

viber icon

Около 2 милиона са ваксинираните в България, нека всеки от тях убеди още един да се ваксинира през септември. Убеден съм, че от март догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

 "Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е под 20%, докато в повечето европейски държави е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "Това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето й.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителтие не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Болгар

Болгар

31.08.2021 | 07:37

Равни сме със страни от третия свят по интелект и манталитет, съответно и по ваксинация.

Отговори
1 0
"около 2 милиона са ваксинираните в България   "

"около 2 милиона са ваксинираните в България "

30.08.2021 | 12:02

Тоя да не живее в Бейрут. В България няма повече от милион ваксинирани, а доброволните са не повече от 300 000. ФАКТ.

Отговори
7 5
Юлия Р.

Юлия Р.

30.08.2021 | 19:07

Във вашите глави само бръмбари. Води се толкова стриктна документация, че грешка няма. Ама и този нищожен процент ви се вижда нереален. Глупа.ци. Лошото е, че заради вашата про.стотия ще си патим всички. Тонът ми започва да става все по-груб, но не се извинявам.

Отговори
2 1
Поредния "професор":(

Поредния "професор":(

30.08.2021 | 12:00

Представител на агенцията по лекарствата - естествено, че ще натиска за ваксиниране - нали от това му зависи окаяното материално положение. Юда.

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?