2374
Следвайте ни

Експерт прогнозира: Парното и топлата вода ще поскъпнат с 50% от януари

viber icon

Пoнe 50% увeличeниe нa цeнaтa нa пaрнoтo oт януaри 2022 гoдинa прoгнoзирa Крeмeн Гeoргиeв, прeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa тoплoфикaциoннитe дружecтвa. Той определи лаконично като основна причина за евентуалния скок "цeнaтa нa Зeлeнaтa cдeлкa".

Припомняме, че природният газ отново поскъпна у нас от 1 октомври – този път с цели 36%. По закон цените на топлоенергията и тока за битовите потребители се променят два пъти годишна – от януари и от юли. От последното увеличение, одобрено от КЕВР, цената на газа е скочила със 100%, твърди председателят на Асоциацията на топлофикациите.

Гeoргиeв нe мoжa дa кaжe мoжe ли и кaк дa бъдaт въвeдeни кoмпeнcaции. Тoй oбяcни, чe първo трябвa дa ce рeши кoй щe бъдe кoмпeнcирaн – крaйният пoтрeбитeл плaщa вcичкo, нo пo вeригaтa e възмoжнo чрeз мeрки дa бъдe нaмaлeнa имeннo крaйнaтa цeнa.

„Има още два месеца, в които цената на газа може да се промени, за съжаление вероятно това ще е нагоре и всички тези увеличения накуп ще трябва да се отразят в цената на топлинната енергия. КЕВР ще се опита да ограничи това увеличение, но едва ли ще го вкара в 20%. Поне 50% ще е. Топлофикациите ще излязат лошите, но освен за цена на природния газ говорим и за цената на зелената сделка, за която вече плащане – цената на въглеродните емисии“, коментира експертът.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ГЮРО

ГЮРО

05.10.2021 | 22:33

Еврогейовете принудиха "Газпром" да промени договорите и цената да се привързва към борсовата цена на природния газ. Сега целият ЕС реве на умряло и обвинява "Газпром", че се е съгласил с еврогейовете. Германия остана на договор по старата методика, с привързани цени към нефта и сега плаща по $220 за 1000 м3, а Ганю Богатия плаща по $450, следващия месец вече ще е $540. От много ум. И не Радев "зеления чорап" накарал еврогейовете да набутат цяла Европа в киреча, а тъпунгери, които изобщо не стават за никакви управленци. За дължавници пък хич. Запишете си го на набъбналите от фиркане носове.

Отговори
0 0
Да благодарим

Да благодарим

05.10.2021 | 11:41

На светлите комунистически умове и агенти на ДС и лично на Радев . Тоз умен зелен чорап , с един кораб не могат да се оправят , а искат с цяла държава . Дано стане Радев пак президент и януари да има бунтове.

Отговори
6 3
Лошият

Лошият

05.10.2021 | 13:40

Иди обаясни и на испанците и на французите, че българският президент е виновен за скъпата газ. То бива, бива ГЕРБерски опорки, ама вашето вече е смешно!

Отговори
0 3
Оли ( съкратено от олигофрен$)

Оли ( съкратено от олигофрен$)

05.10.2021 | 16:47

Токът поскъпва , защото едни близки до Радев хора направиха едни далавери . Газът самостоятелно без ток не можеш да го използваш в индустрията , ама толкова ти е акълът . Ако токът е евтин , повишената цена на газа няма да се усети толкова много . Ходиш виж как е в КЦМ , в стъкларския завод . Там са на ток и газ . Топлата вода е отпаднен продукт от производството на ток . Ама кво да ти обяснявам . Ходи се ваксинирай и почивай в мир .

Отговори
1 1
Калин

Калин

05.10.2021 | 10:58

КАК ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ С 50% ПАРНОТО!? щом тоя го казва, значи ни подготвят лека-полека

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?