Следвайте ни

Експерт обясни как ислямистите вербуват децата ни

viber icon

Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само първата фаза, преди да се премине към някакво конкретно действие, трябва да има физическа среща. Това каза координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов по повод вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет, предава "Фокус". 

„За вербуването през интернет всички изследвания до сега и практически случаи, които има основно в Западна Европа, показват, че това е начална фаза“, заяви Апостолов.

Той обясни, че именно това наричаме процес на радикализация. „За България по-скоро типичното е не „Ислямска държава“ или както се нарича този краен ислямизъм, тук имаме другия начин на радикализация, който също го има в другите страни, и това е обратната радикализация. Тоест псевдопатриотични, доста крайни и екстремистки възгледи в идеология и организации, които са паравоенни и които се занимават с внос на оръжия и обучение“, посочи координаторът в Националния център на безопасен интернет, като изтъкна, че принципът е един и същ.


„Първото нещо е изключително тежката информационна среда, като говорим основно за онлайн пространството. Благодарение на това, че интернет е главно свободно място. Там всеки може на практика да създаде свой сайт и своя медия и да разпространява каквато иска информация без никакъв контрол“, каза Георги Апостолов.

По думите му това се използва от една страна за печалба, но от друга - за пропагандиране на всякакви видове идеологии. Той подчерта, че някои от тях са изключително опасни. 

„В случая с 16-годишно момче от Пловдив, което е било вербувано от „Ислямска държава“ през интернет, нямаме достатъчно информация, дали наистина имаме крайна фаза на радикализация, която обаче никога не може да мине само през интернет. Тоест това е началната фаза - зарибяващата“, отбеляза Апостолов. Той обясни, че когато основно млади хора попадат на съдържание, независимо за какъв тип радикално течение става въпрос, те проявяват любопитство и за това започват да четат. „По този начин те влизат в онлайн общности и групи, където основно циркулира подобен тип съдържание и това ги зомбира. Те започват да смятат, че това е правилното, не виждат никакви други гледни точки и не са обучени“, каза експертът. 

По думите му, като превантивна мярка голяма роля играе и образованието. „Тук голям проблем имаме с образованието. Децата нямат уменията за търсене, сверяване и проверка за информация. Те вярват на това, което виждат и всички около тях в тази група или общност споделят едни и същи виждания. Именно за това те започват искрено да вярват, но винаги на крайния етап на радикализацията, преди да се премине към някакво конкретно действие, трябва да има физическа среща“, разказа Георги Апостолов, като уточни, че това многократно е доказвано. „Обичайно тези младежи, двойки, които започват радикализацията от интернет, това ги тласка в един момент те да посетят съответните религиозни места - джамии, където вече привличат вниманието на местните духовници, които са част от тези вербовчици за „Ислямска държава“, изтъкна още той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?