Следвайте ни

Експерт: Готвят ни нов „Костинброд“ с машинното гласуване

viber icon

От конституционно правна гледна точка проблем е задължителното машинно гласуване. Това заяви в ефира на Нова телевизия Румен Ненков, бивш конституционен съдия.

"Защо трябва задължително да се гласува машинно, като ще има и напечатани бюлетини. Какво печелим от машинното гласуване? Компютърът пак произвежда хартия, която пъхаме в урна", обясни той.

 "Всъщност с машини се създава възможност за манипулация на вота. Най-голямата изборна манипулация в историята ни се нарича „Костинброд”. Сега се продължава с такива евтин трикове, че машинното гласуване е гаранция за честността на изборите”, каза Ненков.

"Хората в ЦИК не броят, те просто залагат честта и достойнството си", каза той. Според него мораториумът, който бе гласуван от депутатите, е абсолютно противоконституционен.

"Този мораториум е много жалък. Не искам даже да го коментирам повече", заяви Ненков. Той обясни, че етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„ЦИК не решава въпроса с установяването на изборния резултат. Аз съм бил в ЦИК по предложение на Петър Стоянов, а той загуби изборите от Георги Първанов”.

Той коментира и реформата в правосъдната система: „Аз считам, че прокуратурата не трябва да има показност. Тя трябва да върши работата си по обрано и не е нужно да търси общественото одобрение”.

„В парламентарната квота на ВСС не трябва да влизат партийни функционери”, добави Ненков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бивш антиконституционен съдия

Бивш антиконституционен съдия

05.05.2021 | 10:23

Пак ли ще ни занимавате с коври на ГЕРБ?

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?