Следвайте ни

Експеримент: Висшистите гласуват с машина два пъти по-бързо от останалите

viber icon

ЦИК организира още 3 пробни гласувания за граждани тази неделя - 6 юни. Те ще са в районите Люлин, Триадица 22 училище, Подуене - 143 училище и ще продължат 3 часа. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева пред Dir.bg.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов информира още, че в изборния ден при по-големите секции ще се осигури повече от едно място за гласуване. Комисията е стигнала до извода, че са нужни повече тестове предварително преди 11 юли.

Резултатите от проведените до момента пробни гласувания с машини показва, че съществен фактор за времето за гласуване е дали гражданинът е регистрирал машинно вота си на изборите на 4 април, обясни Цветозар Томов от ЦИК.

За 54 секунди гласуват тези, които вече имат опит с машините от 4 април, а тези които не са - средно за 1 минута и 13 секунди.

Жените гласуват значително по-бързо от мъжете за минута и една секунда, докато мъжете за минута и 20 секунди.

Хората с висше образование са гласували за 57 секунди, тези със средно образование за минута и девет секунди, а хората с по-ниско образование - около 2 пъти по-бавно от висшистите - за минута и 59 секунди средно.

Гражданите, които имат опит с машинното гласуване от 4 април го сравняват с операциите при работа с банкомат, обясниха още от ЦИК.

 
С увеличаването на възрастта на хората им трябва повече време за гласуване. Хората над 70 години са гласували за 1 минута и 33 секунди. Дават ни основание за умерен оптимизъм, че могат да се справят, допълни Томов.

Изключително важна е разяснителната кампания. Важно е да преодолеят психологическите притеснения, допълни той.

Фигурата на човека, който ще има проблем с машината е над 70 години с по-ниско образование и живее на село, каза още Томов.

Във всички секции, в които има машини, ще има отпечатани и хартиени бюлетини, колкото са избирателите по списък, подчертаха от ЦИК.

Съществува висока вероятност ЦИК да закупи още 1500 машини за гласуване и така да станат общо 11 100, допълни Томов. Това ще ни позволи да осигурим второ устройство за най-големите секции, но това е ориентировъчно, допълни той.

Срокът за регистрация на инициативните комитети за предстоящите предсрочни парламентарни избори вече приключи. Регистрирани са 4 инициативни комитета за независими кандидати за народни представители.

ЦИК започва приема на документи на граждански организации за наблюдатели.

"Подадени са над 30 000 заявления за гласуване в чужбина, като най-много са те в Турция, Великобритания, Германия и Испания", това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Митева.

"Усилията сега са насочени към това да се установи в кои секции ще е нужно да има повече от една машина", добави още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?