2374
Следвайте ни

Екшън план спасява строителите, но на каква цена

viber icon

Регионалното министерство работи над екшън план в подкрепа на строителния бранш. Причината - голяма част от започнали вече държавни проекти са замразени заради липса на материали.

Според Камарата на строителите в България доставките на основни за сектора суровини се бавят със седмици или изобщо не пристигат.

Регионалният министър Виолета Комитова обясни, че се търсят допълнителни средства за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. По думите ѝ следващият парламент трябва да задели за тази дейност около милиард и половина, предаде NOVA.

Обаче в проекта за програмен бюджет за догодина за текущ ремонт и поддръжка на пътищата МРРБ е предложило 898 млн. лв., а не 1,5 млрд. лв., както служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се зарече няколко пъти публично да поиска.

Това личи от сайта на финансовото министерство, което започна да публикува предложенията на отделните ведомства.

Когато започнаха протестите на пътноподдържащите фирми за неплатените им близо 900 млн. лв., министър Комитова каза, че всичко, което бившето ръководство на АПИ е възложило на фирмите над сумата от 380 млн. лв., колкото са били предвидени в бюджета за 2021 г., няма откъде да се плати. По нейните сметки ставаше въпрос за дейности за около 1,5 млрд. лв., колкото е нормално според нея да се изразходват за текущото поддържане на републиканските пътища, пише "24часа"

От проекта за бюджет изобщо не личи откъде ще се намерят пари, за да се платят извършените вече дейности за минал период.

При преговорите, които фактически още не са приключили, тя заяви на фирмите, че трябва да се съгласят да получат парите си в рамките на следващите 1-2 години, като в същото време обяви обществени поръчки за чистене на снега само за предстоящата зима.

Тези поръчки обаче бяха спрени от КЗК заради жалбите на фирмите, които имат договори за тази дейност.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?