Следвайте ни

Еколози в шок: Роми ядат пеликани и лебеди край Бургас

viber icon

Експерти отправят предупреждения към дръзналите да консумират диви птици край бургаските влажни зони. Яденето на лебеди и пеликани, макар и по-малко през отминалата по-топла зима, се оказва истина. Освен наказателната отговорност, специалисти напомнят че вероятността от заразяване с птичи грип от консумация на дивите защитени птици е огромна.

Само преди дни инспектори на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури удариха поредни бракониери в езеро Вая край Бургас и иззеха седем лодки и бракониерски мрежи. В мрежите освен риба, често заплетени загивали и птици от защитени видове. Докато за ИАРА обаче рибарите са бракониери, то за гладните ромски семейства риболовът и птиците са начин на прехрана.

Липсата на лодки обрекъл на провал и уловът на патици, лебеди, дори и пеликани, защото заради топлото време част от ятата са навътре в езерата, а други са се преместили към Северните региони.

А пациент вече не иска нито пеликан, нито лебед, след прекарани мъчителни седмици със сина си в инфекциозното отделение след консумация на бутчета от мъртъв пеликан.

Ромите обаче разказват за ловци, които също незаконно отстрелвали птици, предаде Канал 3.

В регионалната инспекция по околна среда и водите не достигала информация за изядени птици, особено за пеликани.

От РИОСВ Бургас споделят, че изобщо не е годна за консумиране, птицата се храни с риба и още от далеч от нея се излъчва неприятна миризма. Месото ще има още по-неприятен дъх и вкус.

В Европа съществуват два вида пеликани – розов и къдроглав и три вида лебеди – тундров, ням и поен. Всички тези видове зимуват у нас. От вида на розовия пеликан, който е далечен мигрант обаче в бургаските езера са забелязани около 8 птици, докато зимуващите къдроглави пеликани в момента са повече от 400.

Еколози обаче предупреждават за опасния вирус инфлуенца, който може да предизвика и фатален край за консуматора.

От екоинспекцията уточняват че за незаконният улов на екземпляри от защитен вид законът предвижда глоба от 100 до 5 хиляди лева. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?