Следвайте ни

Екатерина Захариева: Ще имаме много сериозен разговор с руския посланик

viber icon

"Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение”. Това заяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Вчера стана ясно, че се разследва руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас. Прокуратурата сравнява четири случая на такива взривове у нас, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години.

 „Искаме да развиваме туризъм с тях и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още Захариева.

„В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелки дейстивия на територията на България”, допълни Захариева.

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България”.

„Ако искаме да имаме правова държава, всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, продължи темата Захариева.

„Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки. Разследването е едно, политическите мерки са друго”, каза още тя.

"Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия. Не предвиждаме изтегляне на посланици. Това не е в интерес на България", уточни Екатерина Захариева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ццц

Ццц

29.04.2021 | 15:57

Захаринче, Нейно Превъзходителство г-жа Митрофановна е на светлинни години над теб. Погледнете се двечките с онова Мустафа с шарените роклички и повече няма да говорим!

Отговори
0 1
Ganko

Ganko

29.04.2021 | 11:23

Stebtrqbba da ima razgovir pred sadiite. I edna 15 ka v slivenskiq.

Отговори
0 1
Ковидчо:

Ковидчо:

29.04.2021 | 11:14

Естествено че така трябва да се реагира, но госпожата `що не вземе да ни припомни кога точно са били привиквани на разговор посланиците на Нидерландия, Франция, Италия, Германия и САЩ например, които (държавите имам предвид) неведнъж са изразявали мнения и са правили квалификации, меко казано обидни и накърняващи националните ни интереси и достойнство?! Аз поне нямам спомен от такива срещи...

Отговори
2 1
Подпорна стена

Подпорна стена

29.04.2021 | 10:57

Тая и се привиждат зелени човечета

Отговори
3 1
Сталин ....

Сталин ....

29.04.2021 | 09:10

Да ,Вие г-жо Захаренко ще слушкате ,Митрофанова ще Ви говори ! Народа на следващите избори ще Ви отсвири в девета глуха !Много мина мъничко остана !Мафията е към своя залез !

Отговори
5 2
Альоша

Альоша

29.04.2021 | 09:02

Очилатата кукумявка пак кудкудяка

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?