Следвайте ни

ЕК ни размаха пръст за три нарушения

viber icon

Страната ни не е изпълнила задълженията си към месец юни в следните области: „Околна среда и рибарство“, „Миграция, вътрешни работи и Съюз на сигурност“ и „Данъчно облагане и митнически съюз“, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Комисията призовава 18 държави членки, между които и България, да приложат различни разпоредби на Регламент (ЕС) № 1143/2014 относно предотвратяването и разпространението на инвазивни чужди видове. Инвазивните чужди видове са растения и животни, които в резултат на човешка намеса се установяват в райони извън своя естествен ареал, като се разпространяват бързо и изместват местни видове, което води до сериозни екологични и икономически последици.

Освен това България, Гърция и Румъния не са създали система за наблюдение на инвазивните чужди видове, които засягат ЕС, или не са я включили в съществуващата си система.

Комисията също така изпраща мотивирано становище на България за това, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство всички елементи на Директивата относно емисиите от промишлеността (Директива 2010/75/ЕС), в която се определят правила за дейностите, които включват предотвратяването или намаляването на емисиите във въздуха, водите и земята и предотвратяването на генерирането на отпадъци. Въпреки че България е транспонирала правилно повечето от разпоредбите на Директивата, съществуват някои аспекти, които не са правилно отразени.

Комисията призовава България да транспонира правилно в националното си законодателство Директивата относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда (Директива 2011/92/ЕС).) През март 2019 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България поради неправилното транспониране на Директивата. България е коригирала някои от проблемите, посочени в писмото, но други остават нерешени.

От ЕК уточняват, че изпращат уведомителни писма на България и още три държави членки, тъй като не са транспонирали правилно някои елементи от правилата на ЕС за борба с тероризма (Директива (ЕС) 2017/541), а именно определението за терористични престъпления и правата на жертвите на тероризъм. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство до 8 септември 2018 г.

С друго писмо на България се обръща внимание относно данъчното третиране на дъщерните дружества, облагани с по-ниски данъци. Данъчното облагане на такива дружества се изисква съгласно Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета. В действащото законодателство, с което се транспонира тази директива в България, е включено неправомерно освобождаване от данъчно облагане на дъщерни дружества (известни също като контролирани чуждестранни дружества), които подлежат на „алтернативни форми на данъчно облагане“. Такова освобождаване не е разрешено съгласно директивата.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Какво е това НИ

Какво е това НИ

09.06.2021 | 16:20

Защо НИ Да им размахва пръст на Тиквите На ония Тикви който ги прекарваха с 200 И пак питам що НИ Едно такова множествено неопределено НИ Адресата е чифутската нагла лакома тъпа паплач от ГРОБ който и в момента продължават да загробват България

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?