Следвайте ни

Ефектът "Сами вкъщи": COVID-19 бори демографската криза

viber icon

Чакаме бейби бум по Коледа заради дългата самоизолация

Ефектът "Сами вкъщи", предизвикан от изолацията заради коронавируса, ще доведе до бейби бум по Коледа и в началото на 2021 г. Такава прогноза още миналия месец направиха британски учени. Очакванията на българските специалисти са ефектът да сработи и у нас. Усамотяването на двойките вкъщи и по-малките физически натоварвания предполагат по-чести интимни контакти, обясняват сексолозите. 

Така COVID-19 може да се окаже оръжие срещу демографската криза. Като цяло в Пловдив и областта има положителен тренд с раждаемостта през през последните 3 години, което личи и от данните на Националния осигурителен институт. През 2019-а изплатените от държавата обезщетения за майчинство в областта са 66 473 - с 3221 повече в сравнение с 2017-а, отчитат от НОИ. Според анализаторите причината за ръста е повишаването на доходите и икономическото развитие на района, както и подобрените условия за отглеждане на деца в Пловдив.

На младите дами и татковците през 2019 г. са изплатени общо 1 345 085 майчинство. Средно дневно те са получава от държавата средно по 26.50 лв., или 536, 32 лв. месечно, което е със 134 лв. повече спрямо възнагражденията, които са получавали преди 3 години. Това означава, че държавата е дала общо над 35,8 млн. лв., за да може пловдивчанки да отглеждат децата си през изминалата година.

През първата година се изплащат 90% от осигурителния доход, а втората - твърдо 380 лева, т.е. доходите на младата майка в началото зависят от готовността на работодателя да плаща добри заплати.

Средната възраст, на която пловдивчанката ражда първото си дете, е 27 години. Според наблюдения на лекарите обикновено пикът на ражданията е през летните месеци, но сега с изолацията заради коронавируса се очаква тенденцията да се обърне.

Родилките в България ползват един от от най-дългите отпуски за отглеждане на дете в света - 410 дни. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?