Следвайте ни

Едисон от Проглед направи асансьор за цепеници

"Мързеливият чевермеджия", направен от майстор Гого, се прослави в Италия и Германия

viber icon

Автор: Петя ГАЙДАРОВА

Чудак шашна с невиждано изобретение "водоснабдително дружество" на чепеларското село Проглед. Курортното селище е без вода от началото на зимата, заради замръзнал водопровод и се очертава така да е до пролетта. От ВиК карат живителната течност до местния водоем. До него обаче жителите, от които повечето са старци, трудно достигат. За да ги улесни, Георги Панайотов е пригодил тракторчето си да им разнася вода по къщите. Монтирал му е мини цистерна и помпа. Пълни я от водоема и с помпичката разлива вода на местните.

Чешитът е известен с оригиналните си хрумки, с които прави живота по-практичен. "Имам толкова измишльотини, че три живота няма да ми стигнат, ако тръгна да ги осъществявам", шегува се майстор Гого. Сега обмисля, как да разледи водопровода на цялото село, съобразявайки се, че в него има и пластмасови тръби.

Сложих един реотан в главния водопровод да загрее водата, ала ще трябват няколко дни, да видим дали ще даде резултат, смее се родопчанинът.

Проглед се намира между Пампорово и Чепеларе, атрактивно е за туристи и е едно от най-високо разположените села в региона. За местните обаче животът не е лек зиме заради големите преспи. Ала майстор Гого е убеден, че за всеки проблем има трик и леснотия, просто трябва да я откриеш.

Щом падне сняг, затрупва покривите над метър и ако не ги изчистиш, започват да пукат и текат. Но е опасно да пълзиш отгоре, обяснява Георги. Затова е изобретил специално съоръжение. От винкел е направил стойка под формата на буквата П, като на раменете е монтирал триъгълници от стари ски.

С въжета връзва на стойката винил или найлон. "Чистенето става, като изпързаляш стойката до стрехата и леко я дръпнеш, тя отсича основата по подобие на лавината. Така на лентички освобождаваш безопасно целия покрив", обяснява той.

42-годишният родопчанин от 30 години е дърводелец. С усмивка отбелязва, че цял живот не е имал началник и все му е било "широко около врата". Покрай дърводелството обаче вечно е зает с някакво изобретение.

"Жената е вдигнала ръце от моите хрумки, но няма начин, като ме ловне някоя идея, докато не видя, че не става не мога да спра", признава Георги. Той е дърводелец четвърто поколение в рода. Прадядо му правел каци и бъклици, дядо му и баща му също хранили семейства с дърводелство, така че не било изненада, че и той не излиза от триците.

Изобретенията му поразяват с простота и практичност. Няма претенции за величие, представя се само като майстор Гого. Заради занаята му в селото му викат Пънчо, а той вместо да се сърди, си е кръстил домашната механа "При Пънчо".

Има две деца. Едно от първите му семейни изобретения било автоматична бавачка на първото им бебе Марко. "Бавачката" го люлее в кошчето за спане с моторче за чистачки на автомобил. "Жената първоначално не го прие, но след това го търсеше, защото бебето не спираше да реве.

Приспива го еднообразното въртене и монотонния шум. За второто бебе пак щях да го използвам, ала то ме изненада и не ревна нито веднъж, смее се родопчанинът.

След това измислил "мързеливия чевермеджия: със задвижване с вода. Това пък се оказало толкова атрактивно, че с години продължава да има поръчки от целия Балкански полуостров, Италия и Германия. Задвижването е с редуктор, помпа, вода, барабан и зъбчатки от дърво и и напълно замества истинския майстор на чевермето.

Подобно съоръжение правят вече и други, но с железарии, а Гого, понеже е табиетлия, не приема да се разваля атмосферата на камината. Затова е и единственият, който прави зъбните колела от дърво, а вместо верига от велосипед, слага стилни синджири.

Идеята за механизирания чевермеджия му хрумнала случайно. "Сетих се за старите тепавици, които се задвижват с вода и след дълги изчисления измислих как да задвижа и колелото с чеверме", обяснява Георги.

Той и картофи пече по механизиран начин. За това е пригодил някогашен барабан за печене на кафе, чийто цилиндър закачва за мързеливия чевермеджия.

Човек трябва да има време за повече мързел и затова изобретявам, казва майсторът. Така се е родила идеята за асансьор за дърва, задвижван с бормашина. Гого и дървата цепи без усилие, защото за това е направил желязно шило, задвижвано от мотор.

Фен е от десетилетия на Фиат от 1936 година и мечтае да реставрира два, като единия да го направи кабриолет за разходки. Затова обиколял страната от години и е купил три фиата и четвърти на части.

"В България има едва два реставрирани такива Фиата. Тази кола е спасила фирмата Фиат преди Втората световна война от фалит, тъй като е била евтина и е заляла Европа, продавала се е под различни имена, много е красива", казва Георги.

Той е докарал един от фиатите в гаража си, за да го ремонтира, когато е свободен. И тъй като все го питали, кога фиата ще стане готов, за майтап направил макет от дърво на легнал монтьор под колата.

"Един ден дошла съседката, видяла, че се подават крака изпод колата и ми говорила: Гоше, това и това, чуваш ли, разбираш ли ме? И като не съм отговарял, решила, че колата ме е затиснала. Притеснила се и извикала друга жена. А щом разбрали, че е чучело, ми налетяха: Изкара ни акъла! Като ви е толкова малко, ще го изкарам, рекох им", разказва майстор Гого.

Той е фен на старовремските неща. Преди време купил стар следвоенен мотор с кош от възрастен арменец в Чепеларе, който го използвал да си вози дърва и тор.

Моторът бил в ужасно състояние и с ръждясали части, но Георги го реставрирал така, че да изглежда както е бил, когато са го произвели през 1949 година. С него участвал и в ретро рали, возил е туристи и сватбари.Часовник за птици

Майстор Гого е възстановил и вързал за разговори военен телефон - таб с манивела от едно време, който работи безотказно. От изхвърлен стар телевизор си е направил огледало, от намерен часовник с кукувичка - къщичка за птички. Гостите му много се радват на работещия грамофон - куфар от поне половин век. А децата му най-много се радвали като малки на хрумката му да пригоди колело, с което да се пързалят, като монтирал вместо гуми - ски.Аптечка за махмурлук

Чешитът си е направил Аптечка за махмурлук, заредена с бира, кисели краставички, вазелин, презервативи, аспирин, аналгин и лейкопласт. "Веселата" аптечка си поръчват зевзеци от страната, а който посети майстора им, няма как да си спести усмивката, като види шегаджийското изобретение. Майстор Гого сега планира да направи и капан за мишки с фотоклетка.

Топли с една камина цяла къща

Майсторът хитро е измислил и отоплението в къщата си от купешки котел и зидана камина. В зависимост от това, дали работи котелът или камината, насочва топлината към горните етажи и бойлерите, за да няма излишен разход на дърва.

Майсторът не мъкне дърва с чували. Подредил ги е на стръмно. Измислил е спирателни дъски. При отстраняването им на различна височина част от подредените дърва се търкалят и си спестява тежкия труд с пренасянето им. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?