2374
Следвайте ни

Е-министерство, лични карти и телефони с чип, електронен вот - приоритети на бъдещото управлението

viber icon

Представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" обсъдиха темата за "Електронно управление" като част от приоритетите на бъдещо управление.

На срещата беше постигнат първоначален консенсус относно създаване на министерство на дигитализацията, въвеждането на лични карти с чип през следващите 6 месеца и създаване на инфраструктура за електронно дистанционно гласуване в следващите 2 години, съобщи БНР.

Дистанционно електронно гласуване за избори и референдуми може да се случи до края на 2023 година, като в рамките на този срок ще се работи за изграждане на инфраструктура за подобно гласуване. Времето ще е нужно и за тестване на системата.

За срок настояха от ИНТ, а датата беше определена от ПП. БСП пък казаха, че тази тема минава през изчистването на избирателите списъци.

В бъдещия кабинет трябва да има Министерство на дигитализацията и администрацията, настояха от ИТН. В това министерство по-вероятно ще влезе съществуващата Държавна агенция "Електронно управление". Ще бъдат взети и информационните и съобщителни функции от транспортното министерство. Съществуващите регистри също ще преминат към министерството.

От ИТН казаха, че 30 процента от европейските пари за възстановяване и устойчивост са за свързаност, като само едно такова министерство може да гарантира прозрачното изразходване на средствата.

Сред желаните цели са: облекчен режим на гражданите за електронни услуги, подобряване на качеството на услугите и по-добри условия за бизнес, за да се привлекат нови инвестиции.

За 6 месеца също така трябва да има въведена сигурна електронна идентификация в личната карта и в смартфон. Електронният подпис вероятно също ще бъде интегриран. Ще отпаднат всички печати и сканирани документи. Възможно е да има санкции, ако някой ги изисква.

Пощите пък да предоставят електронни услуги на граждани, които не могат да го направят сами. Да отпадне и задължението картоните, трудовите книжки и стикери да са на хартия, посочиха преговарящите.

От ДБ предлагат три мерки за реформи : да се обнови пътната карта на електронното управление, да се синхронизира с националните програми, в т.ч. и оперативни, както и да има единно ръководство на електронното управление, в т.ч. да се изгради единна административна структура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

лаладжии

лаладжии

25.11.2021 | 10:56

Вместо да намаляват решително клиентелата на статуквото, ще си назначават своя дублираща я подсигурена с европейски средства, както досега.

Отговори
2 0
Путин

Путин

25.11.2021 | 10:39

А телефони без чип ?

Отговори
1 0
Тиква

Тиква

25.11.2021 | 09:41

Аз пък не искам такива неща - искам да гледам всеки ден по телевизията как Бате Бойко хвърля пачки от джипката и помаците ги събират след което му целуват ръка.

Отговори
1 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

25.11.2021 | 02:07

Опа, шпионажа почва!

Отговори
6 2
Чета и не вярвам

Чета и не вярвам

25.11.2021 | 00:05

Онзи, височкия чалгар, преди няколко месеца имаше приоритет за космонавти в програмата на проектоправителството си. Тези сега искат да вкарат цялата самоличност на хората в смартфона - като при китайците и WeChat приложението... Аз отивам да си платя тока, че иначе ще го спрат... Ако ме разбирате...

Отговори
12 1
въпрос - генетично ли си прост или от липса на желание за образование

въпрос - генетично ли си прост или от липса на желание за образование

24.11.2021 | 23:04

чипиране - звучи ми познато

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?