Следвайте ни

Две села се борят да са родно място на Кубрат Пулевия род

viber icon

Две населени места с името „Баня” претендират да са свързани с рода Пулеви, от който произхожда новопрохождащия политик Кубрат Пулев.

Това са град Баня до Карлово и панагюрското село Баня.

Като част от международния проект „Медийна грамотност за гражданска журналистика” активисти от карловска Баня направиха разследване, което показва, че Пулевият род е имал чифлик в землището им.

В онези времена карловска Баня все още е село.

Преди това норвежки журналисти са водили цяла година лекции онлайн за хора от всички възрасти с цел да получат медийна грамотност в четири различни читалища в пловдивско.

„Намерихме записите на една стара баба и един дядо, правени преди 40 години. Покойници са, но те разказват как Левски е основал в Баня революционен комитет в чифлика на фамилия Пулеви”, разказа Таня Христова от читалище „Св. Св. Кирил и Методий”.

Според разследването на „гражданските журналисти”, в селото имало зъл турски ага, който опитал да отвлече хубавицата Божура. След тоя случай Апостолът създал комитета в чифлика.

Таня Христова и Мария Генчева от Баня са категорични - Левски е основал революционния си комитет в чифлика на Пулеви

„Знаем къде точно са границите на чифлика, и че Пулеви са въртели само бизнес в селото, но са живеели в Карлово. От проекта за медийна грамотност осъзнахме, че нещата трябва да се записват”, обясни Таня Христова. 

Тук историята се сблъсква и с основателните претенции и на панагюрското село Баня за люлка на рода Пулеви. Оттам твърдят, че дядото на Кубрат Пулев е живял в известната „Талпена къща”, която  паметник на културата.

Вероятно след карловска Баня, родата се мести в панагюрското село със същото име.

„Кубрат е от наше село – дори идва тук на родова среща”, подчертаха от местното читалище „Пробуда”. 

В проекта за медийна грамотност финансиран с 9587 евро от норвежката организация „Norsensus Mediaforum” с партньор читалище „Алеко Константинов” в Пловдив са обучени 31 активисти от всички възрасти.

Показано им е как да изследват дали една новина е фалшива, а за по възрастните как да събират информация от гугъл. В читалище „Виделина” във Войводиново баби и дядовци са обучавани и как не предават лични данни в интернет на непознати.

Лекциите с норвежките журналисти са качени за свободно гледане.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?