Следвайте ни

Двама министри сезират Гешев за нарушенията в АПИ

При одобрени 382 млн. лв за пътно подържане през 2021 г., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв

viber icon

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпратиха днес сигнал до Главния прокурор на Република България Иван Гешев. В него се сезира Прокуратурата на Република България за действията на Агенция „Пътна инфраструктура“ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, установени в хода на съставянето на анализ за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и справки, предоставени от АПИ.

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)“.

Според министрите, решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.  Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на  ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения. Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Нали

Нали

20.07.2021 | 13:26

Електрическият автомобил уж германски а се оказа албански!

Отговори
6 1
Нали

Нали

20.07.2021 | 13:21

Поредната партенка на Румен Радев! Излиза някой от фалшивите му министри, изръсва някаква бомбастична глупост и после тихомълком с половин уста се заявява, че не било така, а всичко си било ок!

Отговори
7 6
Чек

Чек

20.07.2021 | 12:34

Баджо ;Баджо като не разбираш от тези неща , гледай си СЛАВУЦА или Рада дълбокото гърло . Или и вие сте като тях .

Отговори
7 6
Баджо

Баджо

20.07.2021 | 14:11

Да видим, ВАШИЯ човек Гешев какво ще каже. :)

Отговори
6 3
Чек

Чек

20.07.2021 | 12:28

Това за АПИ , да не излезе , като Кацаров за лъжите в Пирогов , с РЧашков , дамаджаната като с послудването .

Отговори
8 5
Баджо

Баджо

20.07.2021 | 11:37

Добра подводна мина заложихте ГЕРБ-ерите на служебното/следващото правителство. АПИ има бюджет за ремонти от 382 млн. лева за 2021 година, а вие - ГЕРБ-ерите, сте разписали допълнително договори за изпълнение (предизборно) на стойност 1,45 млрд. лева. Е, как да станат нещата като няма пари :D :D хаха Да видим ВАШИЯ човек - Гешев Каскетски, как ще реагира. Дали ще си свърши работата и да ви окушари всичките ГЕРБ-ерчета?!?

Отговори
9 8
анонимен

анонимен

20.07.2021 | 15:27

Ех Баджо,Баджо, кое от излезналото през последните 2 месеца е вярно. Тези казват някаква глупост и се покриват да не ги питат повече,че ще стана като този доктор с отнетите права(Кацаров).На теб ти е простено.

Отговори
1 3
Баджо

Баджо

20.07.2021 | 16:10

Най- вярното нещо е, че народа каза: ГЕРБ си отива от властта. Толкова много маскирано крадене, толкова много лош асфалт. Ремонт на ремонта - никога не е било. От избори на избори доверието към вас пада и това се вижда от изборните резултати. Добре, че на президентските избори народа не избра Цецка Цачева, а човек от опозицията, та да се види що за маскарад е ГЕРБ. Съжалявам, че 10 години съм гласувал за тях. Щувствам се доволен от 3 години, че не гласувам за тия мафиоти. :)

Отговори
4 0
Йоан

Йоан

20.07.2021 | 18:49

ГЕРБ смениха рецептата на асфалта и убиха 20 човека ! Изгниете в Ада !

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?