Следвайте ни

Двама карловци и смолянчанин останаха завинаги под Еверест

viber icon

Атанас Скатов е 12-и в черния списък с българи, загубили живота си в ледовете на Хималаите и Каракорум, докато преследват бялата си мечта

България още не може да се отърси от шока от загубата на най-успешния ни алпинист Атанас Скатов. Той загина на 5 февруари - полетя в 200-метрова пропаст при опит да осъществи най-рисковия си проект - първо зимно изкачване на най-опасния връх  К2. Отличникът на Аграрния университет в Пловдив заряза бляскава научна кариера, за да се отдаде на мисията си - да катери най-високите върхове като веган и да мотивира повече хора да пазят ресурсите на планетата. Алпинистът, който има в актива си 10 от 14-те осемхилядника, ще бъде погребан с почести в родния си Сливен в неделя. 

Той е 12-и в черния списък с българи, загубили живота си в ледовете на Хималаите и Каракорум, докато преследват бялата си мечта за висини.    

На 3 май 2018 г. в ледовете под връх Шиша Пангма изчезна безследно другият ни най-добър алпинист Боян Петров, изявен учен зоолог. Въпреки безпрецедентната спасителна операция с хеликоптери и над 100 души, Съни не беше открит. "Поклон, ти си върхът", написаха негови почитатели във Фейсбук. 

Черната ни хималайска хроника започва с легендарния карловец  Христо Проданов - първия българин, стигнал до Покрива на света - Еверест. На 20 април 1984 г. без кислороден апарат той сам поема по най-дългия и труден западен склон на планината - Жестокия път. Стига до върха късно - в 18,10 часа. Това се оказва фатално и нощта застига Проданов в Зоната на смъртта. Остава завинаги на височина 8500 м по западния склон на Джомолунгма. 

През октомври 1989 г. под връх Анапурна I завинаги остават Милен Метков и Огнян Стойков. Причината за трагедията е внезапно разразила се буря.

 През 1994 г. Йорданка Димитрова, първата българка, стъпила на осемхилядник, загива при изкачване на Кангчендзьонга - 3-тия по височина връх в света. Тялото й е открито след години от италиански алпинисти.

Варненецът Христо Станчев загива при солово изкачване на връх Манаслу през 1998 г. Тръгва надолу заради влошаване на времето, подхлъзва се и полита в ледената бездна. На следващия ден тримата му български спътници намират тялото му. 

На 20 май 2004 г. на слизане от най-високия връх, който катери без кислород, загива най-младият алпинист в Юбилейната експедиция "Еверест 2004 г." - 27-годишният смолянски скулптор Христо Христов. Остава завинаги вкочанен на 8600 м под Еверест.    

Дни по-късно под Еверест замръзва и племенницата на Христо Проданов - 47-годишната Мариана Масларова. Следите й се губят след 8680 м. След като не е приета в националната експедиция, Мариана се включва в комерсиална. Така и не успява да стане първата българка, изкачила Еверест.

Алпинистът Петър Унджиев загива мъчително от височинна болест на 17 юли 2010 г. при опит да изкачи върха убиец К-2. 40-годишният химик, успешен бизнесмен и маратонец става жертва на амбицията да изкачи върха соло, за рекордно време.

През октомври 2011 г. на слизане от трудния хималайски връх Чаку, 6704 м, загина един от най-опитните български алпинисти Николай Пройков.     

На слизане от връх Лхотце на 16 май 2019 г. загива 35-годишният алпинист Иван Томов, третият българин, изкачил върха. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай