Следвайте ни

Държавата плаща за бавачка на 279 семейства

viber icon

Държавата е платила на местните работодатели, за да наемат 131 безработни от Пловдивска област през месеците май и юни. Това са хората, който се трудят на субсидирани работни места по програмите за обучение и заетост, помощ за пенсионери, младежка заетост и родители в заетост. Сред наетите са и такива с трайни увреждания, които ще имат гарантирана заетост и доход поне 2 години. За голяма част от инвалидите това е една от малкото възможности да се трудят, като изключим квотите за хора с ТЕЛК.

При „Родители в заетост“ пък държавата хем плаща на безработна бавачка, хем майката се връща в офиса. До края на 2019 г. от възможността се бяха възползвали 279 семейства с деца до 12-годишна възраст, като 7 от тях бяха многодетни.  Целта на тези програми е намаляване на регионалните диспропорции в страната и повишаване на икономическата активност, което през настоящата година е по-трудно изпълнимо. Причината е стагнацията на пазара на труда.

„Предлагаме и обучения на безработните, като те са насочени към придобиване на знания и умения, необходими за заемане на заявени свободни работни места, както и за задоволяване на бъдещи потребности на пазара на труда от квалифицирана работна сила. Така насърчаваме производителността, конкурентоспособността, творчеството, иновациите и предприемачеството“, отбелязват от Агенцията по заетостта.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?