Следвайте ни

Държавата бори демографската криза с пакет „бебе“ ВИДЕО

viber icon

Правителството подготвя нова мярка за борба с демографската криза, с която ще стимулира раждаемостта в семействата с доход под прага на бедността (363 лв. на човек за 2020 г.) и самотните майки. 

Новата помощ за семействата ще бъде осигурена по  Оперативната програма за храни и материално подпомагане (2021 -2027), стана ясно по време на семинар, организиран от Министерството на труда и социалната политика.

Така от 2021 г. държавата ще раздава пакет с бебешки продукти и детска кошарка. Родилките ще получат безплатни памперси, мляко, шишета, биберони, чаршафи и други необходими за малчуганите консумативи.

“Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата”, обясни заместник-министър Зорница Русинова. Моделът, който ще приложи страната ни, бил заимстван от Финландия. Там от години държавата давала на всяка родилка специален пакет. 

Освен това се предвижда семействата с ниски доходи и деца до 3 години да получават безплатно храна от млечна кухня.

„Това е форма, която общините смятат, че ще бъде полезна, тъй като за съжаление 19% от децата в страната не могат да ядат ежедневно месо и пресни плодове поради липсата на възможност“, обясни Анна Ангелова от дирекция „Международно сътрудничество“ в Агенцията за социално подпомагане. Допълнителна подкрепа за социално слабите ще има и с раздаване на хигиенни материали, като прах за пране, почистващи препарати и превързочни материали. 

Социалното министерство ще продължи да раздава и пакети с основни хранителни продукти за нуждаещите се. Обхватът на тези, които имат право на тях обаче, ще се разшири. От 2021 г. те ще могат да се получават и от хората над 70 години, които живеят под линията на бедност. До момента пакети получаваха само българите, които са на социално подпомагане. В новия програмен период ще продължи и услугата „Топъл обяд“. Тя се ползва от над 50 000 души и включва супа, основно ястие, десерт и хляб.

За разширяване обхвата на програмата за храни и материално подпомагане страната ни ще иска от Европейската комисия около 500 млн. лв. Така подпомаганите бедни у нас ще стигнат 600 000, което ще е със 100 000 повече спрямо предходния програмен период. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?