71
Следвайте ни

Драмата с Vera Su: Потъва част от кораба в разразилата се буря ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Лошото време задълбочава кризата със заседналия край Камен бряг кораб. Неблагоприятната прогноза продължава да пречи на опитите Vera Su да бъде освободен от скалите, предаде NOVA.

Вълнението на морето е силно, а вълните са високи. Вятърът край Камен бряг също е силен. По прогноза той може да достигне 90 км/час.

Потънала е част от кораба „Вера Су“, който заседна край Камен бряг. Спасителни екипи наблюдават плавателния съд. От Министерството на транспорта уверяват, че опасният товар няма да се разлее в морето.

Най-вероятно и днес лошото време няма да позволи на екипите да пристъпят към спасителни действия. Корабът е укрепен с котви, които го предпазват да не се разбие в скалите. 
 

На 17-ия ден 9-членният екипаж на кораба пожела да слезе на брега и евакуацията му приключи.

Последваха разпити, след които капитанът и един от неговите помощници бяха задържани.Камен бряг кораб
Корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва 2800 тона торове на гранули.


Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг заради кризата със заседналия кораб. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени заради лошото време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум.

Камен бряг кораб нови

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?