Следвайте ни

Драма в образованието: Хиляди ученици нямат достъп до онлайн обучение

viber icon

С решението на министерството всички ученици да минат в дистанционна форма на обучение от понеделник, като част от противоепидемичните мерки, се повдига отново въпросът дали всички деца имат осигурен достъп до онайн среда.

Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и през тази учебна година. От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди. 

В началото на тази учебна година на училищата са били отпуснати средства за закупуването на нови  19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и така много от тях не са доставени, заяви вчера образователният министър. Следващата седмица се очаква да бъдат гласувани 15 милиона лева за училищните бюджети.

От понеделник учениците в основното училище в село Поликраище ще трябва да решават задачи по математика не на сметалото, а на клавиатурата. Част от децата обаче нямат компютър вкъщи. 

„За около 10 деца не успяха да стигнат таблети”, споделя Ани Нейкова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Това принуждава един от учителите да отправи апел във Facebook - за спешно търсене на стари, но работещи устройства. “Tаблети, телефони, карти с интернет. Това ни трябва, за да можем поне да осигурим на децата нужните средства за осъществяване на онлайн обучение”, разказва началният учител Инна Василева.

Само за часове доброволци откликват на молбата и всичко необходимо вече е набавено.

„В събота и неделя с колегите ще сме по домовете на децата да инсталираме устройствата”, заяви директорката на училището. „Трябва да им покажем как работи платформата, къде трябва да натиснат, за да пуснат звук и камера, но става бавно - за съжаление нямахме много време да реагираме”, категорична е и Инна Василева.

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

„В момента работим с 300 училища, от 138 имаме заявка за устройства като са необходими над 6 хиляди”, заяви Нели Николова от ЦМЕДТ "Амалипе". „До този момент сме изпратили 35 устройства, които вече са в училищата и са предадени на децата”, посочва Деница Иванова.

Дни преди първия изцяло онлайн учебен ден в страната магазините за техника отчитат повишено търсене.

„Сериозен ръст в продажбите има на уебкамери, принтери, съответно всички други компютърни аксесоари”, заяви управителят на магазин за техника Йордан Вакъвчиев.

По думите му най-много се купуват лаптопи: „Търси се лаптопът да има инсталирана операционна система Windows, за да се отварят някои таблици, приложения, да се обработват текстове. Обръщат внимание повече на характеристиките и на по-средния към високия клас машини, тъй като подобен уред се използва няколко години”.

В магазина откриваме и Йордан, заедно с двете му деца - първокласничка и шестокласник. Вече са набавили всичко необходимо и дори имат програма за понеделник. “Малката учи на таблет в хола, докато баткото в детската стая на лаптопа. И аз на служебен лаптоп”, описва ситуацията в дома си Йордан.

Въпреки че през пролетта между 35 и 40 хиляди ученици се оказаха без устройства за онлайн уроците, от образователното министерство отчитат, че страната ни е била сред тези с най-висок обхват в електронното обучение.

Макар че мерките са в сила до 21 декември, от МОН удължиха коледната ваканция и реално децата трябав да се върнат в клас през януари.  От министерството прогнозират, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може отново да се стигне до частично затваряне на училища или редуване на онлайн и присъствени занятия, пише Нова тв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?