Следвайте ни

Драма с белгиец с гангренясал крак в Бургас

Туроператорът му го зарязал и го оставил да се оправя сам

viber icon

Потресаваща снимка с лежащ полугол мъж в коридора на Спешния център на УМБАЛ-Бургас бе изпратена като сигнал с редакцията на Флагман.бг в 18,10 часа. Фотосът бе придружен с текст, който предизвика нашето силно безпокойство - как е възможно подобно отношение към пациент, който е гост на нашата държава - французин, според думите на Жанина Стоянова. 

Оказа се, че тя всъщност цитира пост от Фейсбук, разпространен от Цвета Воденичарова:

В момента съм пред спешното. Тук съм от 14 :00 часа. Човекът беше тук като дойдох. Французин, с нещо като уртикария е на единия крак. Не може да стъпи на крака си, нито да го държи изправен ако е седнал. Кракът изглежда потресаващо. Тъй като имаше една налична носилка в коридора-съответно я взеха и той....легна на земята...,като куче... Не е пиян,нито дрогиран, просто е много зле. Това е приятелката му. Никой не им обръща внимание... Не знам какво чакат...

Проверката на Флагман.бг установи обаче коренно различна действителност, която е документирана и в журналите на Противошокова зала, както и на две от отделенията в болницата. Оказва се, че става въпрос за белгийско семейство, което е пристигнало на почивка в Слънчев бряг (на снимката се вижда съпругата на намиращия се в отчайващо състояние човек).

Двамата, заедно с багажа им, който е до главата му, пристигнали в 13,50 часа пред Противошокова зала, където лекарите веднага видели огромните черни рани по крака на чужденеца. Той бил с гангрена.

Веднага е прегледан от съдов хирург. Раната е била обработена и в същото време лекарите подготвили документите за хоспитализирането на чужденеца в съдовото отделение на болницата. 

През цялото време е ползван и преводач, осигурен от болницата. Когато дошъл моментът пациентът да се подпише и да бъде хоспитализиран, той по неясни причини избухнал и заявил, че няма да влезе в болница и със съпругата му си тръгват, тъй като се чувствал добре. 

Около 15,30 часа семейството е напуснало болницата и се е отправило в неизвестна посока. 

"Около 18 часа същият пациент, вече с изхвърлена от крака превръзка отново се е появил в коридора на Противошокова зала и вече е настоял да бъде хоспитализиран. Докато е чакал отново да му бъдат направени изследвания и да бъде превързан, преди да бъде настанен, е пристигнала линейка с ранени в катастрофа, носилките били ползвани в това време за пострадалите от ПТП-о", казаха от ръководството на болницата.

След приключване със спешността по приемането на пострадалите от катастрофата, дежурните лекари отново са се погрижили за белгиеца и са го разпределили за лечение в Отделението по съдова хирургия.

От УМБАЛ-Бургас предупреждават всеки, който злоупотреби с този фотос, че ще търсят отговорност за уронване на авторитета им като като място за адекватна и съвременна медицина.

От там припомнят, че това е най-натоварената по спешност болница, която трябва да обслужи и най-тежките случаи с пострадали край морето. Към момента УМБАЛ-Бургас обслужва район с около 1,5 млн. души население.

Оказа се, че всъщност специалистите от бургаската болница са спасили живота на тежко болния с гангрена курортист.

Белгийското семейство е пристигнало преди 10 дни в Слънчев бряг. Чужденецът е бил с тежък диабет, от който здравословното му състояние рязко се влошило у нас и кракът му започнал да гангренясва.

Все пак той изтърпял до последния ден, в който е трябвало да си тръгнат с групата, но на летището в Бургас днес около обед той колабирал от силните болки в крака и вероятно поради рязко спадналата му кръвна захар.

Летищният лекар го прегледал и решил, че пътникът не може да се качи в самолета в този вид. С линейка на аеропорта той и съпругата му, заедно с багажа им били транспортирани до Противошокова зала в Бургас. Точно в 13,50 часа пациентът е бил подложен на цялостни изследвания, раната му е обработена и му е отправено предложение за хоспитализиране.

Всъщност бурната реакция на френско говорещото семейство била предизвикана от факта, че те искали да хванат самолета за родината си и човекът да бъде лекуван там. Затова напуснали болничното заведение и с такси стигнали обратно до летището. Самолетът обаче вече бил излетял.

Източник на Флагман.бг сподели дълбокото си възмущение от този случай спрямо туроператорската фирма, която на практика е зарязала поверения й чужд летовник. Представителят на туроператора отказал да придружи летищната линейка, за да бъде преводът в Бургас адекватен.

"Ние разполагаме със заклети професионални преводачи от английски, немски и всички славянски езици, въпреки това осигурихме и адекватен превод на разбираем френски език, но тук трябваше да бъде преводач на туроператора - най-малкото защото белгиецът бе с изрядни документи, с европейска здравна карта. Не заслужаваше да бъде изоставен от хората, които бяха отговорни за здравето му", казаха пред Флагман.бг от УМБАЛ-Бургас.

След завръщането му около 17,30 часа обратно в УМБАЛ-Бургас, човекът вече е настанен в отделението и животът му е вън от опасност. /Марица.бг


 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?