Следвайте ни

Драконови мерки в София, искат затваряне на почти всичко

viber icon

Има предложение да се затворят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област, обяви началникът на СРЗИ Данчо Пенчев пред bTV тази сутрин.

Мярката ще бъде предложена на софийския щаб след среща в МЗ с участието на ръководството на РЗИ и шефовете на болници и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се, ако бъде приета, да влезе в сила до края на седмицата.

Данчо Пенчев бе категоричен, че няма да се слагат КПП-та.

Началникът на Александровска болница проф. Борис Богов посочи, че ще има "светъл период", вероятно до петък. Първоначално мерките ще са за 14 дни.

Около 75% от капацитета на лечебните заведения е запълнен и в големите болници като ВМА, Александровска и "Пирогов" леглата са почти изчерпани, посочи Пенчев. По думите му при 470 повиквания на смяна на "Спешна помощ" половината са свързани с коронавируса: "За съжаление, голяма част от тези пациенти директно отиват към интензивните сектори".

"Притеснителен е фактът, че нарастването на случаите с COVID запълва капацитета на болниците, а "Света Анна", ВМА и "Пирогов" са стратегически болници по отношение на спешната помощ", отбелязва д-р Славчо Близнаков.

В болница "Света Анна" са заети 102% от леглата и всеки ден постъпват и болни деца, включително с майките им, които също са заразени.

Около 30 деца са хоспитализирани с COVID-19 в столицата.

"Ситуацията наистина е чувствително променена, има много разболели се деца в "Пирогов" и ИСУЛ", отбеляза Йорданка Фандъкова. Ще се увеличи броят на детските COVID легла.

Във връзка с очакваните протести срещу мерките, директорът на здравната инспекция коментира: "Това, което следя от анализа и контекста на втората вълна, в хода на епидемиологичните проучвания в София, една голяма част от хората, които бяха положителни или заболели, бяха участвали в такива протести".

София разполага с 3700 легла за пациенти без усложнения и малко над 340 легла за пациенти в по-тежко състояние. 75% от тези легла в момента са заети.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Яни

Яни

16.03.2021 | 13:32

Защо само в София? В цяла България това трябва да се случи! Навкякъде заболеваемостта расте.Какво чакате?,

Отговори
12 4
хората сте си виновни

хората сте си виновни

16.03.2021 | 13:39

сърдите се мусите се като ви кажат носи маска . не спазвате и не Мислите за другия около вас затова ще си мрете. аз пострадах заради такива убийци ...

Отговори
8 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?