2374
Следвайте ни

Драгомир Стойнев: Всички пенсионери получиха своето увеличение. Нека да разграничаваме пенсиите и ковид добавките

2 470 000 пенсионери получиха увеличение

viber icon

„След днешната дискусия стана ясно едно – трябва да правим разграничение между пенсиите и ковид добавките. Всички пенсионери получиха своето увеличение, а напрежението се получи от намаляването на ковид добавките. Въпросът,  защо добавките бяха вмъкнати в пенсиите е към ГЕРБ. Това беше грешка.“ Това становище изрази заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев след изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в парламента.

 

Той обясни, че тази грешка изкривява модела и води до втора грешка - служебният кабинет да внася промени така, че тежестта на всяка една осигурителна година да се вдигне от 1.20 на 1.35.  Социалистът припомни още, че от левицата са подкрепили  предложението за добавки на пенсионерите, тъй като е било важно в кризата да се помогне на хората. „Това обаче не е трайно решение и основната грешка е, че приносът няма нищо общо с тези добавки, които даваме“,  каза депутатът от БСП.

 

„Ако искаме да върнем доверието в осигурителния модел, то трябва наистина да подпомагаме осигурявалите се хора, които наистина изпълняват критериите“, заяви от трибуната Драгомир Стойнев.

 

По думите му НОИ трябва да си влезе във функциите и да започне да изплаща отделно ковид добавките от пенсиите. „Българските граждани трябва да знаят, че тази добавка е помощ, която рано или късно ще прекъсне, а реалната им пенсия е нещо различно. Голямото объркване стана, когато хората получаваха всичко накуп. И когато тази добавка от 120лв. стана 60лв., хората казаха, че им намалиха пенсиите. Не. Всички пенсии се увеличиха, с изключение на 945 човека, поради грешно подадена информация“, обясни Стойнев, като уточни, че за останалите 2 470 000 пенсионери увеличение има. Той припомни и че тази времена добавка е до юни месец и че големият въпрос е какво ще се направи  след това.

 

„Подкрепям министър Гьоков, че трябва да търсим политически консенсус за преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход, така че наистина да премахнем една огромна несправедливост за хора, които са работили една и съща професия, един и същи труд, едни и същи години, но разликата е кога са се пенсионирали“, коментира социалистът. По неговите думи не може разликата в пенсията на един учител, пенсионирал се 2002г. и 2015г., да бъде 300лв. и това е изцяло несправедливо. 

 

„За да намалим тази ножица, тази несправедливост, трябва да започнем да мислим за преизчисляването на пенсиите. Ние, от БСП, сме готови, готови сме с изчисления и затова е важно да имаме политически консенсус, хората да бъдат спокойни и да не се намалява тяхната покупателна способност“, заключи Драгомир Стойнев.

 

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/21561-dragomir_stoynev__vsichki_pensioneri_poluchiha_svoeto_uvelichenie_tryabva_da_razgranichavame_pensiite_i_kovid_dobavkite.html

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?