Следвайте ни

ДПС коментира премиера с реч на Доган

viber icon

Както винаги, ДПС намери интересен подход да коментира събитията. Движението анализира идеите на премиера Борисов по индиректен начин - със стара реч на Ахмед Доган.
 
В профила си в социалната мрежа лидерът Мустафа Карадайъ публикува изказване на почетния председател от 19 декември 2019 г. пред актива на партията на традиционното декемврийско събиране.
 
В обръщението си преди година Доган говори за "рестарт на демократичния модел, който е нежният, но неизбежен изход от ситуацията". "Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество", казва още почетният председател на ДПС.
 
"Време е за рестарт" каза днес и премиерът Бойко Борисов, преди да предложи свикване на ВНС и промени в Конституцията.
"Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности", гласи речта на Доган,

"Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност.

Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ
 
В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.
 
Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение.

Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!", се казва в част от речта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

irinka

14.08.2020 | 17:48

Верно. Сега остава да открием и моралния императив :))

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?