Следвайте ни

Доплащането за доктор тормози българите повече от коронавируса

viber icon

Въпреки неспиращите скандали и противоречиви мнения за битката с коронавируса у нас, мнозинството от българите (52%) смятат, че родното здравеопазване се е справило с проблемите около Covid-19. На обратното мнение са 26%. 40 на сто имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32% съвсем са загубили вяра в нея.  В същото време за повечето нашенци доплащането за лечение ги тормози повече от заразата. Това сочат резултатите от национално представително проучване от август на изследователски център "Тренд", проведено сред 1005 души.

Според анкетата със 7% на сто спрямо октомври миналата година пада делът на хората, които смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока. 

"Обществото очаква държавата да отдели повече средства за здраве, особено в условията на Covid. Усещането ни, че тази тема е приключила и ние повече не се интересуваме, не е точно така. Данните показват, че този страх стои в някаква степен в обществото", коментира социологът от "Тренд" Евелина Славкова пред БНР.

Според проучването 47% или близо половината население смята лошия контрол в системата на здравеопазването за изключителен проблем. "Усещането, че се изливат някакви пари, но не се знае къде отиват, по един или друг начин съществува", отбеляза още Евелина Славкова.

Хората очертават сред основните проблеми на родното здравеопазване най-вече високото доплащане за медицински услуги (52%), липсата на медицински кадри (42%) и ниското качество на лечение (42%). След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%).

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?