Следвайте ни

Дончев сравни изказването на Радев за бюджета с "котката на Шрьодингер" ВИДЕО

viber icon

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на туризма Марияна Николова дават брифинг във връзка проектобюджета на държавата за следващата година.

От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи, каза вицепремиерът Дончев, визирайки изказването на Румен Радев във връзка с бюджета. Дончев сравни изказването на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ".

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция", каза още той и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", каза още вицепремиерът, пише "24 часа".

Ескперти от здравното министерство заяви, че по бюджета през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждаения на служителите и допълнителни средства за тестове.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект". 

Експерт от министерството на финансите допълни, че в условията на криза бюджета води антициклична политика. "Дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите", каза още тя. 

"За 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2.5% от БВП", обясни Дончев. 

От министерството на земеделието заявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. "За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата". 

Министърът на образование Красимир Вълчев заяви, че бюджета има безпрецедентен ръст на разходите в образованието. "Чухме, наливаме средства в нереформирани сфера, че са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им отговарям. Разходите на образованието са с най-голяма обществена възвръщаемост. Всички работещи в системата на образование ги обиждат твърденията, че системата е нереформирана", каза още той и допълни, че са извършени реформи във всички сектори.

"Проблемите в образованието са следствие от това, че в минали години сме пестели от образование. Най-голямата кражба би било днес да се спести от към образование", добави министърът. 

"Трябва да водим разговори по теми за бъдещето и то позитивни разговори, и това е най-често чрез темата за образованието", призова Вълчев.

Вицепремиерът Дончев заяви, че добрият държавник трябва да мисли за бъдещите поколения.

"Това е бюджет за хората. Запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг. Кога президентът Радев е искрен - когато съгласува бюджета или като го критикува ? ", попита министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "463 млн. се дават за отглеждане на деца - това разхищение ли е ? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента ? 390 млн. се дават за месечни помощи за отглеждане на дете. Популизъм ли е да искаме децата да ходят на училище и да обвързваме помощите с ходенето на училище", попита отново тя.

"Нашите критици трудно биха могли да намерят смислен отговор. 47 млн. ще се дадат за хранителни продукти в помощ на пенсионерите. Кражба на бъдеще би било ако нямаше инвестиции в социална политика, образованието и здравеопазването", каза още тя. 

"Голяма част от мерките за родителите и пенсионерите имат антикризисен характер. Тези мерки са разчетени и има достатъчно средства за тях", обясни вицепремиерът Дончев. По думите му може да се прави детайлно тълкуване какво е имала предвид администрацията на президента. 

Очаквайте подробности

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Абе

Абе

28.10.2020 | 11:15

Абе всички които плюете по управлението, големи разбирачи сте бе, от всичко отбирате, от бюджет, от външен дълг, а всъщност сте едни големи и прости жълти, лайняни тикви и плюете, мразите, ама си вземате помощите. То и Радев и съветниците му ченгета и те така със смешните претенции, че направили конституция, че от бюджет разбират. Не знам да се смее ли, да плаче ли човек,. Напълнихме се с чалгари и про.... та и и всичките с претенции че от всичко разбират.

Отговори
1 0
ДОНЧЕВ, А ПОСЛЕ

ДОНЧЕВ, А ПОСЛЕ

27.10.2020 | 22:26

ДОНЧЕВ Е ЧОВЕКЪТ НА СОРОС В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МУТРАТА. ЗАТОВА Е ТОЛКОВА НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЗА КАКВО МУ ПЛАЩАТ И КАКВО РАБОТИ ВСЪЩНОСТ В ПРАВИТЕЛСТВОТО. ОБИКНОВЕНО ПЛЯМПАЛО И НИЩОПРАВЕЦ, ЗАЧИСЛЕН ДА УМНИЧИ И ДА ПРАВИ ЖАЛКИ ОПИТИ ДА НАПАДА ПРЕЗИДЕНТА. ВСУЕ, БИХ КАЗАЛ И Е ТВЪРДЕ ЖАЛЪК В НАПЪНИТЕ СИ. СОРОСОИД НЕ ЩАСТЕН.

Отговори
8 5
ДОНЧЕВ, А ПОСЛЕ

ДОНЧЕВ, А ПОСЛЕ

27.10.2020 | 22:19

ВСИЧКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА МАЛ ОУМНИ ЦИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОИТО ПРАВЯТ ВСИЧКО, ЗА ДА ПЪЛНЯТ БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ И ЧЕКМЕДЖЕТА, ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ДАДЗИБАО. ДРЕМЕ ИМ ЗА НАРОДА, КОЙТО Е ОБЛЪЧВАН С БОЛЕСТИТЕ НА ТИКВАТА И "АХ' И "ОХ" И ТОЙ ПОСТЕПЕННО СЕ ВРЪЩА КЪМ АМПЛОАТО СИ НА ГЛАВЕН ШУТ И ФАКИР НА РЕПУБЛИКАТА. А ИНАЧЕ И БОКО. И ДОНЧЕВ, И САЧЕВА И КОЙТО СЕ СЕТИТЕ СА ОБИКНОВЕНИ ЛЪЖЦИ И МОШ ЕНИЦИ. И КЛЕВЕТНИЦИ

Отговори
10 5
ЖАЛКИ СТЕ

ЖАЛКИ СТЕ

27.10.2020 | 22:05

С ГНУ СНИ ПОРЪЧКОВИ ПУБЛИКАЦИИ И "БОМБАСТИЧНИ" ЗАГЛАВИЯ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СЪДЪРЖАНИЕТО НА СТАТИИТЕ, В. МАРИЦА Е ЗАПРИЛИЧАЛ НА БУЛЕВАРДЕН ЕВТИН ЖЪЛТУРНИК И "ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ" ПАР ЦАЛ. ДОСУЩ КАТО СОБСТВЕНИКА СИ. ЯВНО Т.НАР СПИСВАЩИ ВЪПРОСНОТО ИЗДАНИЕ СА ЛОВЕНИ ПО АЛЕЯТА НА ЛЮБОВТА ДО ЦЕНТРАЛНА ГАРА.

Отговори
8 4
Сик

Сик

27.10.2020 | 22:16

Всеки вестник купен от Герб запраличва на Пик

Отговори
10 4
Философът

Философът

27.10.2020 | 19:40

Този, простият гъзомийник пак се изказа чрез “ръсене на бисери”

Отговори
10 5
032

032

27.10.2020 | 18:07

Томиславе, Томиславе, ако знаеше колко си прост щеше да се скриеш в Габрово и изобщо да не се показваш.Намерил да се хвали, че дългът ни към БВП бил 23%.Хвали се, че за 10 години тикватура го увеличихте с 10%, а ни закотвихте в дъното на ЕС.Харчите и крадете като углави от народната пара, а реформи никакви несътворихте.Я кажи ти лично колко пари изпафка по електронното правителство което 10 години твориш и още сме под "кривата круша".

Отговори
12 9
Промяна

Промяна

27.10.2020 | 17:48

Как може такива мухльовци, като Дончев да има във властта?! Отрепка и чуждопоклоник!

Отговори
11 10
По дизайн

По дизайн

27.10.2020 | 17:31

От много въртене в самолета му е на Радев.

Отговори
4 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?