Следвайте ни

Дончев: Който иска машинно гласуване, да си произведе машини

viber icon

Хората от ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже каквото ще да става, каза пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Второто, с което трябва да се съобразим, е опитът на другите. Няма държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което е огромен риск.

След като Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябва да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата. Още няма избрани членове на етичната комисия, но се водят разговори, има кой да приема сигналите. Нека уточним - това не е разследващ орган, каза Дончев. ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми, които да отговарят на очакванията на хората. Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е да отговаря на доходите си.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански той каза, че нещата изглеждат смущаващи, но още се проверяват и вероятно другата седмица ще има решение. Сигналите до комисията досега били повече от 10 от цялата страна. Зад тях стоели конкретни лица с имената си. Ще се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 човека и имената им ще стават ясни до края на месеца

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цецо

Цецо

11.07.2019 | 12:15

В други държави на ЕС няма машини,защото няма манипулиране на изборите. Герберастите ги е страх от машините,тъй като не могат да ги манипулират.

Отговори
0 0

11.07.2019 | 11:57

Другарю Дончев, много изнагляхте. Как е eбливата Ви съпруга, върти ли свирки на габровските цигaни ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?