Следвайте ни

Домашните насилници  – в затвора

По-тежки наказания за убийство, принуда и заплаха, извършени в условията на домашно насилие, и затвор за тези, които карат насила някого да встъпва в брак. Това записаха окончателно депутатите с поправки в Наказателния кодекс на второ четене.

До промените се стигна след като парламентът не ратифицира Истанбулската конвенция, което породи нужда от поправки в законодателството срещу домашното насилие.

Така в закона вече е записано, че престъплението е извършено в условията на домашно насилие, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие.

Наказанието за убийство в условията на домашно насилие е от 15 г. до доживотен затвор без право на замяна.

За закана в условията на домашно насилие наказанията са лишаване от свобода до десет години. За следене в условията на домашно насилие наказанието е лишаване от свобода до пет години.

По-сериозни стават и наказанията за принудителните бракове. Със затвор от една до шест години ще се наказват тези, които принудят някого да встъпи в брак, като употреби сила. Същото наказание ще се прилага и при отвличане и склоняване жертвата да премине на територията на друга държава. Ако извършителите на тези престъпления са родителите, наказането е от 3 до 8 години.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение - от 300 на 5000 лева.

 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?