Следвайте ни

Домашната ни лютеница с турски домати 

viber icon

Домашната лютеница ще ни излезе по-евтина тази година спрямо миналата, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. 

По-ниска е цената на доматите, като на едро килограмът се продава по 1,61 лв. за тези от оранжериите, при 1,67 лв. за кг миналата година. При полските цената е 1,21 лева за килограм. 

На тържищата обаче се предлагат основно домати от Турция, , пише “Труд”. 
Разбира се, че няма да има български домати, защото няма кой да обере продукцията на полето и производителите започват да се отказват, коментира Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. 

По думите й близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете у нас са внос. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. 

Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, посочи Милтенова. 

Преработвателните предприятия също са принудени да работят с вносна суровина, но се оплакват от качеството на чуждата стока, обясни тя. И даде за турски пипер, който е нитратен и има високо водно съдържание и се скапва още преди да стигне до предприятието. 

В момента на борсите се предлагат български червени чушки, а цената им е по-ниска от миналата година – 0,80 – 1,40 лв. за кг. Има обаче и македонски, които са доста по-скъпи от нашите – 1,70 лв. за кг. 

Киселите краставички също ще излязат на сметка. В момента цената на едро на корнишоните е около 1,18 лв. за кг, докато преди година са стрували 1,40 лв. за кг. 

Рекордно ниска е и цената на зелето за последните четири години – 45 стотинки, докато преди година цената е била 75 стотинки за килограм. 

Източник: dnes.bg


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?