Следвайте ни

Дом в Пазарджик 2.5 пъти по-евтин от софийския

viber icon

Истински срив в цените на жилищата в Пазарджик отчита националната статистика. Според изследванията, излезли в края на миналата седмица, над 15% са поевтинели жилищата от началото на годината в Пазарджик. Според данните на местното статистическо бюро през януари средната цена на 1 кв.м е била 788,71 лева. През октомври един квадрат се предлага вече за 667,09 лева.

Статистиците обаче уточняват, че данните се отнасят за апартаменти, като в тях те включват цените на новото строителство. В сравнение със София жилищата в Пазарджик са около 2,5 пъти по-ниски. В началото на октомври  средната цена за квадратен метър в столицата е фиксирана на 1640,33 лева. Данните показват, че Пазарджик е един от градовете с най-евтини жилища. Съпоставими с Пазарджик по евтиния са само Силистра, Кърджали и Видин.

Местни брокери пък предричат, че цените на апартаментите в областния център ще продължат да падат, тъй като в момента търговия в този сектор липсва. Очаква се тази тенденция да продължи поне до средата на следващата година, когато според прогнозите кредитният режим ще се разхлаби. От агенциите за недвижими имоти не изключват през следващата пролет цените на жилищата да паднат под психологическата граница от 600 лева за квадратен метър. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?