Следвайте ни

Доколко опасни са пиратките и бомбичките? ВИДЕО

Поставени в бутилка, пиротехническите средства стават в пъти по-опасни

viber icon

Десетки бомбички полетяха към полицаите по време на протеста в София вчера. Според органите на реда голяма част от тях са били самоделни. Какви са опасностите от тях?

Бомбичка в бутилка е сред незаконните пиротехнически устройства, които са използвали протестиращите. Материали за нея може да си купи всеки. Тя обаче е по-опасна от пиротехническите средства, които се продават в магазините. На безопасно място направихме експеримент с най-голямата пиратка, която може да си купите.

„След като се взриви голямата пиратка просто изчезва. Няма следа от нея. Тя е от картон, но той е здрав и дебел. Разпръсква се на много парчета, но всички те могат да наранят човешката кожа“, обяснява експертът по пиротехнически устройства Светозар Христов.

Поставени в бутилка, пиротехническите средства стават в пъти по-опасни.

„Стъклото се разпръсква като граната. Дори само на земята да се хвърлят, да гръмнат, всичко, което има на един метър около тях го разпръскват“, добавя Христов.

Самоделните бомби с течност не могат да разпръснат камъни, но предизвикват горене.

„Така нареченият коктейл „Молотов”. Като се разпръсне тази течност, започват да хвърчат стъкла и самата течност може да попадне в очите. А тя всъщност в момента на разпръскването вече е горяща. Ако човек, който хвърля наклони шишето без да иска, течността излиза от тук, пламва и това се взривява в ръцете му, защото бензинът в затворено пространство вече е бомба“, разказва експертът.

Освен крайниците, застрашени от нараняване са лицето и очите.

„Може да спука тъпанчета, може да повреди окото. Роговицата е толкова нежна, че проникващите части предизвикват белег. Роговицата заздравява, но не заздравява прозрачна“, обяснява д-р Павлин Кемилев – офталмолог в УБ „Александровска”.

Нараняванията дори могат да доведат до загуба на зрението. Затова д-р Кемилев призовата:

„Няма нищо лошо в протестирането и хората да изразяват мнението си, но не с това нещо. Това нещо води до трайна неработоспособност, инвалидизация и сериозни усложнения от страна на очите“.

Опасна може да бъде дори зарята, когато е насочена към хората.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?