Следвайте ни

Доклад: 1 млрд. лв. годишно изкарват BG проститутките, Пловдив сред челниците

viber icon

Приходите от вътрешния и външния пазар на сексуални услуги, в които участват български гражданки (и граждани), се оценява на между 900 млн. и 1 млрд. лв. годишно. Постъпленията от протитуцията само на вътрешния пазар варират от 210-240 млн. лв. Шокиращите данни изскачат от Доклад на Центъра за изследване на демокрацията, оценяващ организираната престъпност в България през 2019-а година, пише lupa.bg.

“В топ 3” на приходите от нелегални пазари, второ място си поделят търговията на горива и тази на наркотици, като постъпленията варират от по 400 - 450 млн. лв. годишно. На трето място се нареждат усвоените от т.нар. “бели якички” със злоупотреба средства от ЕС, които варират между 70 и 300 млн. лв. годишно, но има изложени и експертни оценки, според които може да достигнат до половин милиард лева.

Жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация са предимно жени, повечето от ромски произход, които се извеждат към страни в западна Европа или към големите градове и курортите у нас. За поредна година България остава основна страна на произход на жертви за повечето форми на трафик на хора в ЕС.

Като цяло се наблюдава лек спад на регистрираните жертви на трафик – от 443 през 2018 г. до 404 през 2019 г.

Най-рискови за трафик на хора остават по-слабо развитите региони на страната – Северозападна и Северна централна България, както и районите с компактно ромско население в Пазарджик, Пловдив, Сливен, Бургас и Варна. Тревожен факт е, че се забелязва профилиране на вида трафик по региони – в Сливен има засилен трафик с цел сексуална експлоатация, а в Бургас, Варна и отчасти в югозападна България – трафик на бременни жени с цел продажба на новородени деца. Северозападна България е рисков регион за трафик с цел трудова експлоатация.

В същото време обаче се отчита ръст на трафика с цел просия, вкл. на големи групи потърпевши лица, в страни като Швеция и Франция.

Очаква се ограниченията, наложени от Covid, да редуцират обема на трафика на хора през 2020 г., пише в доклада.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Данъци

Данъци

29.10.2020 | 01:33

Само тук не е легализиран, защо ли?!

Отговори
0 0
Краваров

Краваров

28.10.2020 | 17:15

Работни булки

Отговори
0 0
Тошко

Тошко

28.10.2020 | 15:35

Интересно като ги "вкарват" този един милиард, къде са , къде отиват? Не отиват в държавата. Повдигат въпроса за да ги легализиране. Тогава 90% от жените и най вече ромките ще проституират. Това е целта да унищожат и семействата в Бг.

Отговори
1 1
Палто от умрели норки

Палто от умрели норки

28.10.2020 | 16:13

Според мен числото е доста занижено. В курварлъка има и много подаръци освен КЕШ, джипове (за 100 000 лв), палта от норки и т.нат.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?