Следвайте ни

Докато в Пловдив още умуваме: София строи вътрешен ринг с 60 млн. евро заем

viber icon

Столична община ще преговаря с Европейската инвестиционна банка за заем от около 60 млн. евро.  Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че кредитът ще бъде инвестиран за изграждане и реконструкция на пътни артерии в града. Срокът на реализация на проектите е 5 години, а за изплащане на заема - 20 г., като лихвата по него ще е 0,35%. 

„С тези средства ще имаме възможност да завършим бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“,  да изградим участъка от Източната тангента: бул. „Рожен“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Копенхаген“. Заемът и средствата, за които говорим, включват и отчуждаването, и проектирането. Финансиране се предвижда  за  реконструкцията на бул. „Скобелев“, трамвайната линия по бул. „Стамболийски“, тунела и релсовия път по бул. „Царица Йоана“, изграждането на Зеления ринг на София по съществуващото жп трасе от „Слатина“ до Борисовата градина“, обясни Фандъкова.

За голяма част от обектите вече имаме работни проекти и са завършени отчуждителните процедури, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури. Подготвен е и списък с 5 резервни обекта, които да могат да заместят основен проект, ако има забавяне по някаква причина. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

инженер

инженер

03.12.2020 | 12:21

Какво я хвалите тая София, нали знаем как се крадат там тия пари по схемата "Ремонт на ремонта на ремонта."

Отговори
1 1
Хачо

Хачо

03.12.2020 | 11:58

И какво все сравнявате заемите на София. София тегли заеми, ама, за разлика от Пловдив, може да ги връща. Защото София има много пари от европроекти, печелят хората, София е любимия град на Бойко и там държавата непрекъснато дава държавни дотации, в София се инвестират 68 процента от чуждите инвестиции в България и най-сетне, бюджетът на София е над милиард и шестотин милиона годишно. Град с такива финансови възможности може да върне големи заеми, без да изпада в криза и без да товари гражданите си. На тоя фон Пловдив как ви изглежда, дали ще се справи с новите 80 милиона заеми, след стотината милиона изтеглени от Тотев?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?