Следвайте ни

Докато към Гърция се извиват опашки, родното Черноморието пустее

viber icon

Българското Черноморие все още не успява да спечели вниманието и на сънародниците си. От няколко седмици редица популярни личности провеждат агресивна кампания в полза на нашите планове, но въпреки това през уикендите пътят към Гърция е задръстен, а този към нашата ивица - пустее.

Повечето от хотелите в курортите край Варна все още са затворени. А в тези, които работят, туристите са малко, предимно българи и румънци.

Заради пандемията с COVID-19 кризата в туризма като че ли се задълбочава, разказва БНТ в репортаж от Варна. Много от туристите изчакваха с отмяната на резервациите си с надеждата през лятото заразата да отшуми. Сега категорично можем да кажем, че анулираните почивки се увеличават. Хотелиерите също изчакват. Някои казват, че ще отворят през юли, други обаче са категорични, че това лято хотелите им ще останат затворени, за да не трупат загуби.

Пусти алеи и плажове, празни хотели, затворени магазини. Така изглежда един от морските курорти край Варна.

"Наистина е много тъжно. И аз сутрин като идвам на работа, просто комплексът е празен, просто все едно идвам в късна есен, много късна, преди зимата. И за 15 години не съм виждала това", споделя пред БНТ хотелиерът Стела Деянова. Нейният бизнес работи с едва една трета от капацитета си. "Наистина е по-изгодно да не отвориш, понеже няма да трупаме разходи, но аз се надявам, че нещата ще се променят", добавя тя.

Цените ще запазят миналогодишните си нива, категорични са хотелиерите. Според тях дори да има намаления няма да бъдат привлечени повече туристи.

Има отмяна на резервации и ще има много. Поради страх, че може да не се осъществят пътуванията, определени полети може да се канселират", обяснява пред БНТ друг хотелиер - Георги Цветков.

От бранша са притеснени, че полските туристи, които трябва да пристигнат в края на месеца с автобуси, няма да дойдат, тъй като не са договорени транзитни коридори. За тази тревожна ситуация, турооператори от Варна предупредиха институциите още през март.

"Тоест, стигаме до нашата стара истина, че няма ли транспорт, няма ли транспортни коридори - транзитни, може би няма да има туристи", допълва туроператорът Георги Герчев.

От туристическия бранш са категорични, че сезонът ще бъде изключително труден и много от хотелиерите ще работят с нулева печалба и дори на загуба.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Той

Той

22.06.2020 | 13:27

Божеее, тези хотелиери и политици са като паднали от небето. Лятната отпуска е за отдих и презареждане след тежка работна година, а не да ходиш във фекалната кочина на Българското черно море и да се ядосваш на комплексите на местните и неотминалата мутрафонщина.

Отговори
3 2
РЕАЛИСТ

РЕАЛИСТ

22.06.2020 | 13:08

ЦЕНИТЕ ЯКО НАДОЛУ КАТО ТУРЧЕТАТА И ИМА МАЛЪК ШАНС ДА СЕ ХОДИ НА НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ ИНАЧЕ НЯМА ШАНС

Отговори
1 1
4000

4000

22.06.2020 | 10:48

Че кой ще иска да почива на нашето море . Да свалят цените на хотелите и ресторантите на половина ! Няма как на Синеморец да ми искат 42 евро за нощувка в хотел през юни . Ами през август цената каква ще бъде ? На Тасос през август в хотел с басейн и закуска на Златният плаж е 45 евро .

Отговори
11 1
Кафявата тръба

Кафявата тръба

22.06.2020 | 09:54

Никой не иска да почива близо до кафявата тръба...

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?