Следвайте ни

Доц. Светослав Малинов: Дистанционно гласуване или провал

viber icon

Доц. Светослав Малинов е  политолог, преподавател в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  два пъти депутат в ЕП. Бил е наблюдател на предишни президентски избори в САЩ. Мнението, което изразява, е лично, а не на политическите сили.  

 

Българската система за избори е една от най-стриктните, ригидни, негъвкави в лошия смисъл на думата в света. Гласуването в един фиксиран ден, в рамките на 12 часа, без никаква алтернатива, с физическо присъствие, е възможно най-ограничителната, най-безпощадната към избирателите по принцип.

Лошо време, личен, семеен  проблем - това изважда избиратели от строя. На предстоящите избори обаче към това се добавя и абсолютно основателния разумен страх не за touch screen-а, а за влизането в избирателните секции, където престоят крие реални опасности.

Съвсем обяснимо държавите, които се изправиха пред избори в условия на пандемия, решават проблема чрез

отваряне на изборния ден

- да го разтегнат до два-три-пет дни, да освободят хората от риска да ходят на фиксирано място в затворени помещения.

Възможни са варианти - електронно гласуване, гласуване по пощата, гласуване в разстояние на няколко дни с избирателни комисии, които работят постоянно на подбрани подходящи места, в продължение на седмица или две например. Естествено, срещу съответно заплащане на хората в тези комисии.  

Този път няма да стане гласуване в рамките на 12 часа, каквато беше практиката досега, при спазване на мерки за безопасност, каквито дори магазините имат.

Сега всички варианти са пред нас

А в тази ситуация много граждани ще бъдат изправени пред избор да рискуват здравето си, за да упражнят конституционното си право да гласуват. Да не говорим как ще гласуват хората, които в деня на изборите ще бъдат карантинирани.

Предвид факта, че правото на гласуване е едно от най-силните конституционни права на гражданите,  държавата трябва специално да се погрижи за форми на дистанционно, електронно гласуване, за гласуване по пощата - това трябваше да стане преди години.     

Твърдя, че в България с оглед броя на гражданите и жестокия ригиден изборен ден имаме със сигурност един от най-високите в света проценти на гласуване за хората, които имат физическа възможност.

Ако системата се отвори, даде се възможност на хората да гласуват, добавят се подадените електронно гласове от избирателните списъци отвън, даде се право на гласуване по пощата, организира се двуседмична работа на избирателните комисии по квартали -

резултатът ще е смайващ, изключително висок.      

Подобно отваряне обаче е юридически въпрос. На президентските избори САЩ, които са федерална държава, вземаха решение щат по щат как да гласуват. България е централизирана държава и при нас решението ще се вземе централно. При това ще е нужно осигуряване и на финансиране.

Трябва проблемът с гласуването да се постави на масата. Правителството трябва да признае, че ще имаме абсолютно извратен изборен ден, ако не се вземат мерки. И да започне дебат за най-подходящите за България мерки, като политическите сили дадат предложения и да дадем шанс на хората да гласуват безопасно. Ако изборите се проведат по стария начин, в секциите в училищата, това ще е абсолютно издевателство над българските граждани в условия на пандемия. Избирателната активност ще е изключително ниска и резултатите няма да бъдат представителни. Градските гласоподаватели, възрастните хора  ще бъдат тежко ударени, ако трябва да се трупат на опашки, за да гласуват в училищата.    

Ако дебатът не започне веднага, за изборите ще  гласуват 20 процента от хората -

нормално е човек да се бои за здравето си.

Искам да подчертая, че на изборите в САЩ се справиха дори щатите, които съвсем не са по-подготвени за дигиталната епоха. Там държавата изпраща пликове с обратна разписка за гласуване на регистрираните в списъците  избиратели. И хората не връщат пликовете обратно в пощите, а ги пускат в специални кутии само за бюлетини, т.е. урните са пощенски кутии.

 

Христо Иванов, лидер на "Да, България", бивш министър на правосъдието:

Парламентът проспа и този важен въпрос

 

Как ще гласуват заразените и карантинираните им близки в момента, изглежда никой от тези, които би трябвало да знаят, не може да каже. Очевидно, ако изборите се проведат при сегашните разпоредби, за хората под карантина гласуването ще е невъзможно. Те например не могат да се възползват от варианта за подвижна урна, защото според закона така могат да гласуват хора с трайни увреждания.

Знаете ли, този въпрос сега изобщо нямаше да си го задаваме, ако някой от депутатите беше обърнал внимание на предложението, което ние, от "Демократична България", направихме още в края на 2018 г. Тогава предложихме законопроекти за въвеждане на дистанционно гласуване - електронно или по пощата. Нито една парламентарно представена формация не припозна тези предложения.

Ако идеите ни бяха реализирани, сега щяхме да имаме готово решение как да гласуват хората под карантина. Вижте и президентските избори в САЩ - какво огромно количество американци гласуваха по пощата.

Дистанционното и предварителното гласуване по пощата са единствените възможни способи, които могат да улеснят хората при пандемия като тази и да предпазят всички участници в процеса - гласуващи, членове на комисии, застъпници и наблюдатели.

 

Доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор:

Има работна група, но не и готов план

Много сериозна тема повдига „Марица“. Вече има създадена работна група, която обсъжда всички теми около изборите, но не е готов планът.

Проблемите са в три направления. Първо, как ще се дезинфекцира машината след всеки гласувал.

Вторият е присъствието в стаята. Обсъжда се вариант да не могат да присъстват повече от двама-трима души.

Най-сериозният проблем е с гласуването на заразени и карантинирани. Вярно, очаква се през пролетта техният брой да е значително по-малък, но при всички случаи ще има такива. Откровено, няма в момента изграден план как да се процедира.  Но отдавна се работи и ще бъде намерено решение.

 

Бившият премиер и шеф на НС Огнян Герджиков:

Казусът няма категорично решение

Задавате въпрос с повишена трудност. Организация по гласуване в болници с лежащи там хора и сега съществува. Но останалите заразени и карантинирани по домовете? Много по-различно е! Категорично, тези хора не могат да бъдат лишени от правото да гласуват. Заразеният може да отиде с предпазни средства до урна, ако се чувства добре. Но не знам дали е възможно от медицинска гледна точка. За целта обаче карантината трябва да бъде смекчена и изборите леко отложени. Това са само мои догадки.

Този казус няма категорично решение. Поне на мен ми е трудно да дам. Едва ли някой в момента има самочувствието да каже, че знае решението.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НИКОЛАЙ

НИКОЛАЙ

07.12.2020 | 10:20

НЕ ОТКРИВАЙТЕ ТОПЛАТА ВОДА!! ВИЖТЕ КАК ГО НАПРАВИХА В РУМЪНИЯ, САЩ И МН.ДР. СТРАНИ !!!! ОТЛАГАНЕ НЯМА ДА ИМА,КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ ИСКА !!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?