Следвайте ни

Доц. Мангъров: Ако вярват, че така ще овладеят епидемията, се лъжат

viber icon

"Ситуацията се развива така, както се случва с всяка една пандемия. През май са правени средно по 1150 теста, през юни - по 1650, като около 3 процента са положителни. Инфекцията се държи под контрол, нищо особено не се е случило. Заразените хора не са болни, не много са в болница. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото носи доходи".

Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в Инфекциозната болница, в предаването "Още от деня" по БНТ.

 

"Тези които са истински болни, трябва да са в болници, другите - вкъщи, всички останали трябва да си живеят нормално.

Колкото до връщането от маските, това могат - това правят. Ако някой вярва, че така може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже. Този вирус, който е нов, рано или късно ще мине през всички нас, няма ваксина и лекарство и скоро няма да има. Ако организмът ни се срещне с болестта след това ще я разпознае и по-лесно ще я пребори. Антителата са азбуката на медицината", допълни Мангъров.

"Не се наблюдава нищо по-различно при COVID-19 от при други вируси. Когато човек е болен, трябва да се изолира и да се пребори. Никакви лекарства не му действат, това е вирус. В някои случаи нещата могат да тръгнат накриво и човек да загине. Смъртността при тази инфекция не е по-висока от всички вируси, с които многократно са се срещали“, подчерта д-р Атанас Мангъров.

"Вирусът трябва да се лекува максимално щадящо, както се лекува всяка една вирусна инфекция. а не по този дърварски начин с антибиотици", каза още той. "С времето той ще затихне", убеден е доцентът.

Той обясни и за огнищата на заразата: „Минаваме на дифузно разпространение на вируса. Това е нещо, което няма как да ни се размине“.

Прогнозата на Мангъров е, че ако спрем да играем на стражари и апаши, нещата ще минат по-леко. "Съгласен съм, че трябва да се ходи по барове и мачове. Всичките мечти на Щаба за милиционери в автобусите, това са глупости. Няма как да научим циганите да ходят с маски", каза още Мангъров.

"Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-рано се отървем от страха, толкова по-добре за нас", заключи той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

тиквата

тиквата

23.06.2020 | 07:43

тиквата се крие зад вируса забравиха кражбите на циганина костов доган шиши боклука ще ги трепим

Отговори
0 0
Иван

Иван

23.06.2020 | 03:44

Защо продължават да дават трибуна на този иди0т?

Отговори
4 7
Суха съчка

Суха съчка

22.06.2020 | 23:35

Няма ли кой да затвори устата на този дементин дядка?

Отговори
6 11
Посветен

Посветен

22.06.2020 | 23:20

Разделят, манипулират и владеят-това е целта. На стадото му е добре...

Отговори
5 2
Мими

Мими

22.06.2020 | 23:13

Един трезвомислещ човек. Браво! Жалкото е, че глупостта винаги надделява.

Отговори
14 8
mishalininy

mishalininy

22.06.2020 | 23:08

Цял свят се чуди как да се справи с този вирус, този доцент явно си мисли, че е светило...

Отговори
9 10
агент-провокатор

агент-провокатор

22.06.2020 | 22:40

Добре, че докторите не пилотират самолети...

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?