Следвайте ни

Доц. Кунчев: В Гърция и Сърбия заразените са много повече

viber icon

България е на 16 място в Европейския съюз и на пето място на Балканите по заболеваемост. Това съобщи доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на НОЩ. В момента заболеваемостта на 14-дневна база е 380 на 100 000 души. 

"Данните са интересни, защото на фона на стръмно растящата заболяемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи, че новата вълна удря навсякъде", коментира Кунчев. Той даде пример с Гърция и Сърбия, където вчера са регистрирани съответно 3 200 и 4 300 нови случаи. 

 Водещи области по отношение на заболеваемостта в страната са Плевен(353), Кюстендил (358), Перник (392) Бургас, Враца и Шумен. Там местните власти са определили допълнителни мерки. На места учениците над 4 клас вече са минали онлайн, работното време на някои обекти е намалено с 1 час, ограничава се дейността на спортни обекти и посещенията на мероприятия, в това число стадиони и фитнес зали. 

Най-ниска е заболеваемостта в Търговище (41), Видин, Разград и Добрич. 

"За хората, които считат, че всичко зависи от това какъв брой седмични изследвания правим, искам да кажа, че заболеваемостта е интензивен показател, който не се влияе от броя тестове. Освен това преди няколко седмици имахме около 4% положителни проби, а сега са над 20%", коментира Кунчев. 

Той допълни, че в едно от училищата в страна са болни едновременно 13 учители, има и детски градини с няколко болни преподаватели. Показателен е примерът със старчески дом, където има голям брай болни хора. Всички те обаче категорично отказали имунизация преди месец.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?