Следвайте ни

Доц. Кунчев разкри как спасяваме туризма това лято

viber icon

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ще спасим летния туризъм у нас тази година чрез облекчен режим за влизане в страната. Той ще стане факт за целия Европейски съюз, коментира доц. Кунчев пред „Монитор“ .

Епидемиологът обясни, че в страната ни имат възможност да влизат хора с трите вида документ - отрицателен PCR, сертификат за ваксинация или за преболедуване през последните 6 месеца.

По думите му страните, с които България се конкурира за летния сезон вече са взели подобни решения и даде за пример Хърватска и Гърция.

„На практика това е бъдещето европейско решение. Просто заинтересованите страни го въвеждаме малко по-рано. Според мен през юни ще стане факт за целия европейски съюз, така и трябва да е“, обясни още епидемиологът. 

Доц. Ангел Кунчев обяви още, че и у нас се взимат мерки за подпомагане на предстоящия туристически сезон. По думите му в момента има една много тежка конкуренция за туристи между страните, особено тези около нас –Турция, Гърция , Хърватска, Италия, Малта, Португалия. Състезават се кой ще предложи по-добри и по-безопасни условия.

„В това отношение ние ще съдействаме изцяло на туристическата индустрия, категоричен е доц. Кунчев. В тази връзка е и решението да се насочат към този сектор количества от ваксината на "Янсен", защото е с най-кратко приложение. Той уточни, че и други ваксини ще бъдат насочени за туристическия сектор, за да може да се осигури ваксинацията на всички желаещи и работещи в сектора.

По думите му през зимния сезон мерките и курортите са се справили много добре.

„Доста добро ми е впечатлението от там, доста добре се спазваха мерките в СПА хотелите, в зимните курорти, ако това го повторим и на морето би било чудесно“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

По думите му не е притеснително решението преболедувалите през последните 6 месеца да влизат в страната без да бъдат поставяне под карантина.

„Без да ангажирам министерството на здравеопазването, като епидемиолог съм на мнение, че граничните мерки за контрол имат много слабо въздействие. Европа си плати с и без гранични мерки. Възникват нови щамове, разпространяват се“, коментира още доц. Ангел Кунчев.

По думите му в някои случаи може леко да се забави разпростирането, но не и да се предотврати. Епидемиологът даде за пример и определи като интересен случая в Португалия, която има изключително тесни връзки с Бразилия.

Държавата от Пиринейския полуостров забрани пътуванията, отмени всички полети и успя малко да забавят прехвърлянето на бразилския вариант и той влезе първо в Италия и Франция, и след това при тях, обясни доц. Кунчев и допълни, че при една вече ширеща се повече от година пандемия граничните мерки са с ограничен ефект.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мунчев

Мунчев

03.05.2021 | 11:15

Как се спасява нещо, умишлено разсипано и унищожено.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?