Следвайте ни

Доц. Киселова: Две условия да постави Радев преди връчването на втория мандат

viber icon

Две условия трябва да постави президентът, преди да бъде връчен втори мандат според мен  - първото е актуализация на бюджета, за да има пари за избори и второ - да бъдат насрочени президентските избори. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

„Ако бъде върнат втория мандат, след това много бързо ще се завърти рулетката и президентът ще бъде притиснат от срокове“, обясни пред БНТ доц. Киселова.

„Публичното право се случва пред очите на обществото и предполагам, че дори само един народен представител, в случая, предполагам, че това ще е г-н Митов, както обявиха, ще отиде да приеме и да върне мандата“, коментира доц. Киселова ситуацията с втория мандат, който трябва да бъде връчен на втората по големина политическа сила в НС, която в случая е ГЕРБ.

Относно казуса с оттеглянето на Пламен Николов като предложение за премиер в проектокабинета на "Има такъв народ" и гласуването вчера решение на НС, доц. Киселова обясни, че в този случай е необходим акт на парламента, тъй като при предварителната фаза при президента мандатът е бил успешен, а оттеглянето на кандидата се е случило във фазата, когато се налага НС да се произнесе.

На въпрос дали тази ситуация е повод за тълкувателно решение от Конституционния съд, доц. Киселова отговори: „КС може да ни каже, че ако има акт на президента, трябва да има акт на НС, може да ни каже, че е достатъчно да се оповести... Правото е живо, но животът винаги е по-богат от правото.“

Партиите, когато с явяването си на избори заявяват, че искат да участват в управлението. За напред онзи, който води преговорите, ще трябва да е по-отговорен и по-убедително, тоест да не оттеглят бъдещите партньори подкрепата си, смята доц. Киселова.

Тя коментира и размяната на словесната престрелка между Татяна Дончева и председателя на НС Ива Митева, която беше определена от Дончева за болонка.

Напрежението от изминалите седмици, в които партиите водиха преговори и разменяха хапливи обиди пред медиите, се пренесе и в парламента. 

Според доц. Киселова, да се говори за конституционна криза е много тежка присъда.

„Кризите са политически, Конституцията във всеки един момент, в който се наложи, се прилага. Конституционна криза ще има тогава, когато поне два от трите основни органа – Народно събрание, Министерски съвет и Президентство не функционират. Така че към настоящия момент кризата е само политическа“, допълни доц. Киселова. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?