Следвайте ни

Доц. д-р Георги Бърдаров с предложение да се обучат роми за учители

viber icon

Доц. д-р Георги Бърдаров - ръководител на катедра „Социално-икономическа география”, замeстник- декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, предлага страната ни да обучи хора от ромски произход за учители. Това той заяви в интервю пред БНР. 

Според него тази мярка ще дойде добре като резервен вариант, защото в последните години има дефицит на преподаватели. Втората причина е с цел ограмотяване на етноса, от който едва 0.5% има висше образование. 

Свикнали сме да говорим за ромите като хомогенна маса, с хомогенно поведение и мислене. Това не е така! Те са изключително сложно социално разслоени, по клан, по занаят, по произход, по език, по мястото, от което идват. Има такива, които са склонни да бъдат интегрирани, само трябва да бъдат подкрепени от държавата“, заяви доцентът. 

Според него е задължително да се работи с представители на общността и да бъдат обучени учители роми, които да дават добър пример на подрастващото поколение. За реализация на тази цел е еднакво важно желанието на ромите и приемствеността от страна на българското население.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?