Следвайте ни

Доц. Ангел Кунчев: Хвърлям си оставката, ако ...

viber icon

Бих искал ваксинирането да върви доста по-добре. Правим по 20-25 000 имунизации на ден, което като темп не е достатъчно, за да си мислим, че няма да имаме изненади наесен.

Какво ли не опитваме в момента? Колегите от РЗИ са се видели в чудо. Правим пунктове навсякъде - в паркове, в молове, където може, само и само да се случва.

При нас покриваемостта би трябвало тези дни да достигне 15%. В Румъния е 30. Яд ме е, че хем сме осигурили ваксини, хем хората все още се колебаят.Сега някой може да тръгне с мен и ако до 15 минути не намери къде да получи ваксина, си хвърлям оставката – РЗИ, паркове.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин в ефира на БНТ.

И допълни, че в България в момента няма установен случай на индийски щам. "Има увеличаване на заболеваемостта по света, следим най-вече индийския щам. Миналият ден Индия публикува много оптимистично съобщение - че е регистрирала само 100 000 заразени на ден. Да, те са милиарди, но така или иначе този щам е на лице. Не бива да се успокояваме. Преди бяха 350 000, сега е по-малко, но още го има.. Вирусът изобщо не е преминал, не бива да се заблуждаваме.

Колкото повече минават събитията, толкова повече хората си търсят и си искат нормалния живот, анализират положението. Това е стрес за целия свят. Никакъв терористичен акт не можа да върне света толкова години назад, колкото този вирус. Колкото по-подготвени сме - по принцип за такава ситуация, а не само за този вирус, толкова по-добре.

Нека си припомним, че само преди два дни отвориха заведенията и в Белгия, и във Франция, и в Холандия. За да си върнем нормалния живот, трябва да се имунизираме.

Към момента у нас данните са добри, дай Боже да ги задържим през целия летен сезон. Има натрупване на преболедували, на имунизирани, това има голямо значение. Мерките, които взехме, повлияха осезаемо - не само за този вирус, но и за гриповете, за всичко. Започнахме да си мием ръцете, да не ходим болни на работа, да се пазим повече. Затова имаше такава промяна.

Няма друга страна в Европа, която да осигурява толкова бързо ваксини от нас. За да направим така, че наесен да не пълним болниците и да не даваме жертви, трябва да се ваксинираме. Но ваксината ще е препоръчителна, не задължителна.Дори и преболедувалите след 3-4-ия месец антителата започват да падат. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, най-вече с антигенни тестове. Колегите в Европа не приемат равностойно PCR тестовете с антигенните.

Медицината не е математика. Не можеш да кажеш - имунизиран си, защитен си на 100 %. Все още не можем да кажем и колко дълго хората имат имунитет след ваксина.

По отношение на казуса с Кантарджиев, от правна гледна точка е ясно, но от човешка искам много да му благодаря. Година и половина той не знаеше работно време, беше денонощно на разположение. Свърши невероятна работа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

4536

4536

11.06.2021 | 12:11

Долу маските. Стига тормоз.Защо така отчаяно искате да ни набодете с този разтвор.Да не криете нещо. Желаещите за боцкане свършиха и как ще махнем маските .Смърди отвсякъде.Намеренията ви са нечисти.

Отговори
8 13
????

????

11.06.2021 | 13:05

Мало.умник. Къде прочете тези глупост?

Отговори
8 4
Ко ша фърляш ве чифут Ти отдавна си за изхвърляне

Ко ша фърляш ве чифут Ти отдавна си за изхвърляне

11.06.2021 | 11:13

Чифутската тиква Кукунчев щял да хвърля уставката си Пред кого бе чифут мръсен Пред чифутските си господари от чифутската фармацевтична мафия която е част от банкерската такъва и ти като техен главен дистибутор на ГМО за България се провали в дистрибуцията на ГМО продуктите им и като шишенца и като чифутска идея мракобесна Оставката чифутска гнас от Българския народ ти е поискана отдавна заедно с твоя ментор Банкянската Тиква чифутска и цалата ви чифутска гнас Не само оставка а и съд и затвор Това ви чака чифут

Отговори
9 12
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.06.2021 | 14:43

Тоя отка.чалник пак изпълзя.

Отговори
6 4
Давай

Давай

11.06.2021 | 10:00

Хвърля я, каун

Отговори
9 13
К.  Пунчев

К. Пунчев

11.06.2021 | 09:50

И този за година и половина наду видимо бузките си.

Отговори
13 12
Ани

Ани

11.06.2021 | 09:40

Една година всеки ден заплашвахте от екрана и говорехте каквото ви кажат. Сега никой не ви вярва. Не проведохте разяснителна кампания за ваксините. НОЩ, министъра на здравеопазването и цялото правителство не се справиха и не овладяха здравната криза. и това няма да си признаете и ще обвиняванте служебния кабинет. Няма шанс да промените нещо.

Отговори
16 16
Юлия

Юлия

11.06.2021 | 13:09

Зорлен няма да стане. Есента друга песен ще пеете. Пр.ост народ.

Отговори
8 5
Аха!

Аха!

11.06.2021 | 08:46

Ако е изпуснат от някоя лаборатория си е терористичен акт,затова толкова е мащабен и трудно се овладява!

Отговори
22 2
Koko

Koko

11.06.2021 | 11:16

Точно така!

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?