Следвайте ни

Добрият пример: Успял млад математик разплака школския си директор с голям жест

viber icon

Трудно е да успееш в живота, но още по-трудно е да станеш добър човек. 23-годишният Иван Герганов се е справил отлично и с двете предизвикателства, става ясно от трогателен пост във Фейсбук на Милко Багдасаров, директор на гимназия "Петко Р. Славейков" в Кърджали. Неин възпитаник е Иван, талантлив математик, завършил блестящо университета в Единбург, но избрал да се върне в родината, въпреки превъзходните шансове за кариера навън.

Ето и какво написа Багдасаров, дългогодишен директор на гимназията, сочена за №1 в родопския град:

"12 август 2020. 12.00 часа. В най-голямата жега. В дирекцията при мен внезапно влиза Иван Герганов - ученик, чийто снимки могат да се видят на почти всички стени - галерии в училище. Една от емблемите на нашето училище", започва разказа си школският шеф. Следва и най-съществения момент за жеста на неговия бивш възпитаник.

"Господин Багдасаров, вече се реализирах в голяма международна компания с централен офис в Чикаго. Имам възможности и искам да обявя ежегодна стипендия за абитуриент, който прославя нашето училище, казал Герганов. Директорът е на седмото небе.
"Е ..... това е, щастлив съм!", пише Багдасаров.

Паметният момент, когато Иван получава от своя школски директор грамотата за отличник на випуска

Иван наистина е голяма гордост за своето училище, защото има спечелени куп награди в международни състезания и олимпиади по математика по целия свят. Сред любопитните случки е личната похвала от емира на Абу Даби шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян, получена по време на Световното младежко научно изложение INTERNATIONAL EXPO SCIENCEТ2013.

Придружен от внушителната си свита от 60 души, шейхът се спрял именно пред 16-годишния тогава Иван, за да похвали проекта му и да го разпита по-подробно какво приложение може да имат неговите формули, разказаха при завръщането си други участници в българския отбор.

В момента Герганов живее в София, но работи за американска компания, създадена от българин.

Портретът на Иван виси на Стената на славата в неговото бивше училище

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?