Следвайте ни

Добра новина за всички учители: Вдигат им заплатите

viber icon

Българските учители ще взимат по-високи заплати от догодина.

Увеличението ще бъде между 15 и 16.1% и влиза в сила от 1 януари 2021 г. Това предвижда Колективният трудов договор, подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщават от МОН.

От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите благодариха на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов, че изпълниха поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на управленския мандат.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици.

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Г.  Н.

Г. Н.

17.08.2020 | 20:04

Познавам учителка пенсионерка бивша седесарка ,а сега отявлена гербаджийка, която твърди че по добре от сега никога не се е живяло. Та същата на ден преподава частни уроци на по 4-5 деца. На час им взема по 30 лева. За какво става дума.

Отговори
2 0
Хари

Хари

17.08.2020 | 18:44

Почти колкото е възнаграждението на добре платена хигиенистка в София.

Отговори
1 1
Не е само София на света

Не е само София на света

17.08.2020 | 19:13

В град, където средната заплата е близка до минималната, те вземат четирицифрена сума. Работят по-малко, почиват повече.

Отговори
4 0
Уау

Уау

17.08.2020 | 17:44

Пак ли?

Отговори
3 0
Еха

Еха

17.08.2020 | 18:00

Да пак!Вместо да се зарадваш за един от основните стълбове на всяко общество ти завиждаш....За това казват, че в ада на казаните където са българите няма пазачи....

Отговори
2 3
Уау

Уау

17.08.2020 | 19:11

Не завиждам. Просто не ги виждам като никакви стълбове. Повечето са неграмотни чалгаджии, говорещи тежък диалект вместо книжовен български. А тези, които сега се подготвят за учители...оф, не ми се обяснява. С две думи, няма нищо за завиждам.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?