Следвайте ни

Добра новина! Вдигат заплатите на държавните чиновници

viber icon

Заплатите на дългогодишните чиновниците от държавната администрация се вдигат, за да ги компенсират с по-високите заплати, които вече получават новите. Това предвиждат промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които са пуснати за обществено обсъждане.

Промяната се прави тъй като във ведомствата има много хора, които работят на една и съща позиция и се справят еднакво със задачите си, но получават различни заплати, става ясно от мотивите. Една от причините за това е по-бавното вдигане на заплатите на дългогодишни служители и желанието да бъдат привлечени качествени кадри с даване на високи заплати на постъпващите на работа в администрацията.

Според анализ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото  имущество (КПКОНПИ) показал, че например, служители на длъжност „главен експерт“ в едно и също административно звено и в една и съща степен получават индивидуални месечни заплати с близо 1200 лв. разлика. Подобни случаи се наблюдават и при служители, назначени на длъжност „главен юрисконсулт“, като разликите са над 900 лв.

За длъжността „старши юрисконсулт“ разликата между най-ниското и най-високото заплащане е близо два пъти. В териториалните дирекции на КПКОНПИ ясно се откроява фактът, че инспектори от едно и също звено в една и съща степен получават възнаграждение с от 400 до 1300 лева разлика, пише pariteni.

Директори на  териториална  дирекция  получава  възнаграждение,  което  е почти  еднакво  със заплатите на инспекторите в дирекцията, на които са ръководители и за чиято дейност носят отговорност. Законът за държавния служител, респ. Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, не предвиждат основание за увеличаване на индивидуалните месечни заплати  на  служителите  в  посочените  по-горе  хипотези.

В  резултат  на  тези  дисбаланси, квалифицирани служители с устойчиво високи оценки на изпълнението се оказват с „изоставащи“ заплати спрямо други служители, включително новоназначени.

Промяната в заплатите ще бъде направена по две направления. От една страна в десет комисии и агенции ще бъде дадена възможност за еднократно повишение на ниските заплати.

Това са Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, Комисията за регулиране на съобщенията, Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт и Съвета за електронни медии.

Промяната касае 7121, но се отнася само за тези от тях, при които се наблюдава драстична разлика във възнагражденията при изпълняването на еднакви или равностойни функции.

С друга промяна ще бъде повишено минималното ниво на заплатите за редица длъжности в администрацията. Например за някои длъжности минималната заплата ще нарасне от 680 лв. на 780 лв., за други от 700 лв. на 790 лв. и т.н. Така новите служители в администрацията могат да разчитат на по-високи възнаграждения при постъпване на работа.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Батко

Батко

02.02.2021 | 08:16

В тая администрация на 10 човек я има един, който да изкарва заплатите на тия 10, я няма. Съкращения трябват на некадърните, а не заплати за калинките.

Отговори
7 0
Държава мащеха

Държава мащеха

02.02.2021 | 01:51

Това са изборни заплати. Къде е демокрацията, която взима и последните пари на частника, за да ги даде на държавната администрация и да ги харчи, както им падне?! Това е тоталитаризъм.

Отговори
22 2
Еий за туй сте зле

Еий за туй сте зле

02.02.2021 | 01:21

Ами вижте в историята кой му бяха съветниците на Правешкия хитрец за да се задържи на власт толкова години Все еврей Хрантутеше ги раздуваше администрация и диктатурата му цъфтеше Щавеше работниците и селяните Сега откровена еврейска пасмина прави същото по най нагъл начин Тиквун три пъти печели избори благодарение на тези търтей който масово търчат на избори Сега отново на гърба на реалния работещ и пройзвеждащ реална пазарна стока и пълнещ бюджета с данъци раздава щедро нашите пари на търтейте и ги мотивира под строй да идат до урните Те са като скачени съдове Тиквун има нужда от тях и те от него Представяте ли си да стъпи нов управник и да започне сеч и уволнения на администрация каква олелия ще бъде Спомнете си времето на Иван Костов когато ги напъди като крастави кучета Каква олелия беше Той ги уволнява Съда онзи комунистическия му ги връща До Мадрид отърчаха откровени комунисти и еврей и сключиха сделка с Горския само и само да изхвърлят Иван Костов И се почна наново раздуване на администрация Нали на тройната Ламя и трябваше тройно лапане Що агенций се откриха що чудо Сега процеса продължава

Отговори
16 2
Калоян

Калоян

01.02.2021 | 23:47

Нямаме нужда от раздута администрация , не разбрахте ли, шепа народ останахме и не можем да я издържаме тая администрацията , щото нямаме икономика , но най вече това са платени гласове !!! Срам и позор!

Отговори
31 2
Вяра

Вяра

01.02.2021 | 23:38

Стига вече им ги вдигахте предизборно на тия м...., никой от тях не може да работи и един ден в частна фирма, толкова са кадърни в кавички....трябва да се съкратят на макс!!!

Отговори
33 2
Как не

Как не

01.02.2021 | 23:25

От 610 лева за 2020 г., всички работници на минимална заплата, без изключение ще имат "увеличение" от 40 лева на месец заплата = 650 през 2021-ва, и то без да се увеличават цените. Това ако не е "промоция", здраве му кажи!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай