Следвайте ни

Добра новина! Увеличават пенсиите, вижте колко стават

viber icon

Средно с 8 лева и 80 стотинки са увеличени пенсиите на работещите пенсионери, след като през април Националният осигурителен институт направи служебно преизчисление, на базата на допълнително натрупания стаж .

Над 240 хиляди пенсии преизчисли служебно НОИ, като за някои хора е добавен допълнителен стаж от шест или осем години, а на близо четири хиляди  - от десет години. Това са така наречените предимно млади пенсионери първа и втора категория и тези от армията и МВР.

Между 10 и 15 лева са нараснали пенсиите на 11 процента от работещите пенсионери. Увеличение между 5 и 10 лева са получили 23 на сто и най много – 50% от актуализираните пенсии получават между 1 стотинка и пет лева увеличение.

Реално обаче 52 хиляди работещи пенсионери, въпреки нарастването на действителния размер, нямат промяна в изплащания. Причината е, че той е приравнен на минималния - същото важи и за 6 800 пенсионери, които са достигнали максимален размер („таван“) на пенсиите - те не могат да получат реалното увеличение.

През следващите години извънредната мярка на служебното преизчисляване ще стане постоянно действаща. Хората няма да подават заявления за зачитане на допълнителен осигурителен стаж.

Данните са от публикувания днес брой трети на информационния бюлетин на НОИ.

Каква ще е окончателната индексация на пенсиите от януари догодина обясни социалният министър Деница Сачева в Сутрешния блок на Нова тв. 

"От 1-ви юли 2021 г. отново ще има индексация на пенсиите, а от 1-ви януари минималната ще стане 300 лева, а максималната пенсия ще надмине 1400 лв. Това са възможностите на бюджета. Ако трябва да се осъвременят всички доходи, това е близо 4 млрд. лв. Всяка държава преценява, спрямо възможностите и политиките", обясни Сачева. 

"Приоритетите са възрастните хора и децата. Министър Ананиев ще представи бюджета идната седмица. Представете си, че доверието в институциите може да се възстанови. Парите, които сме използвали по мярката 60 на 40, ще бъдат върнати. Много хора изсветлиха бизнеса си с тази мярка", допълни социалният министър. 


Тя обясни, че това не е новост и са такива надбавките към момента, заради насърчаване на раждаемостта и пандемията.

"Още в началото на кризата имахме предвид подпомагането на българските семейства, защото всички са обект на ковид кризата. Това с универсалните надбавки бе премахнато през 2001 година и ние го връщаме, защото всяко дете има равни права", заяви Сачева. 

"Непрекъснато водим разговори кой трябва да се подпомага. Ако сега бяхме предложили по доходен критерий, сигурна съм, че обвиненията щяха да бъдат, че подпомагаме само най-бедните и не стимулираме хората, които плащат данъци и работят. Българските деца са с равни права и всяко дете трябва да се чувства достоен гражданин", каза тя. 

Социалният министър подчерта, че действията на правителството нямат нищо общо с предстоящите парламентарни избори и планът е бил заложен отдавна в програмата им. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Бобика

Бобика

09.10.2020 | 16:49

Докога ще увеличавате само минималните пенсии - от 2016 година досега , минималната пенсия нарасна почти два пъти ,а моята само с 50 лв. Такава уравнивиловка и през комунизма не е имало.

Отговори
1 1
Иван ивавов

Иван ивавов

08.10.2020 | 20:44

Голямо "благодаря " 8.80лв ПОДИГРАВКА. Тези пари са за .....свещи...

Отговори
3 5
Възмутен

Възмутен

08.10.2020 | 21:15

Как само се съобщава 8 лв Е бс подигравка всякаш са 880 лв Така звучи новината Но Булгар медия да Фърст

Отговори
4 6
Г-жа Георева

Г-жа Георева

08.10.2020 | 17:52

Подкрепям казаното от г-жа Душкова,целия ми почти живот е минал в просветата,като учител-42 години педагогически стаж с непрекъснато пенсионно осигуряване,а сега да мислим за тези,които не са внесли и стотинка с години за пенсия в минало време,а са си живяли добре и тогава и сега! НЕ Е ЧЕСНО ТЕ ИМАТ НО ПАК ИСКАТ!!! ТОВА НЕ Е ЧЕСНА ПОЛИТИКА ГОСПОДА ВЪРНЕТЕ СЕ В МИНАЛАТО И ПРЕЦЕНЕТЕ ДОБРЕДАЛИ СТЕ ПРАВИ

Отговори
17 8
Бачо

Бачо

08.10.2020 | 17:09

Базата на пенсиите е ниска минимум 750л на този етап аот там нататък както решите , само дългосрочен целеви заем който ще повиши стандарт а. На живота в цялата стран

Отговори
7 3
Таня Дукова-65год.

Таня Дукова-65год.

08.10.2020 | 16:26

Защо съм работила 39години като учителка? Защо се подиграват с такива като мен? Ако ще има усъвременяване на пенсиите,, защо не е със същия процент като на минималните? Това не е уеднаквяване! Много от пенсионерите с минимална и под нея пенсии, ако са работили,са се осигурявали на минимална сума, а не на получавани доходи. И то след като то стана задължително! Става въпрос за тези, които имаха собствен бизнес! Живееха охолно, а сега пенсиите им били много малки! А какво да кажем за учителите, които се пенсионираха по- рано?! За това сега има недостиг на учители! Щом сте толкова заинтересовани за пенсионерите, не се подигравайте с нас!

Отговори
20 6
Леко, по-леко!

Леко, по-леко!

08.10.2020 | 21:39

Госпожо, вие сте били на държавна служба, при това сте си клатели краката.(3 месеца отпуск). А тези бачкатори, на които т.н. "работодатели" са съдирали по три кожи са осигурявани принудително на мин. осигуровки. Така че по-кротко.

Отговори
11 4
Пичага

Пичага

08.10.2020 | 13:41

Браво ! Продължавайте , подкрепяме ви !

Отговори
5 8
Крум

Крум

08.10.2020 | 13:37

300 лева Боко не може да ги изхарчи в затвора.

Отговори
16 8
Нямам къща, нямам къща, бе

Нямам къща, нямам къща, бе

08.10.2020 | 21:43

Боко вече си е бил камшика - златото е при жена му в US, а еврото в Барселона.

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?