2374
Следвайте ни

Добра новина! Ето какво става с техническите паспорти за всички сгради

viber icon

Отпада изискването за задължително съставяне на технически паспорти за всички сгради. Новината съобщи регионалният министър Виолета Комитова. 

Миналата година беше решено, че документът става задължителен, оттогава срокът за издаването му беше удължаван няколко пъти, като последно беше посочена 2024 г. за крайна дата. 

Технически паспорт се изискваше за всички сгради, строени преди 1999 г. 

„Този документ представя моментното им състояние, конструкцията и инсталациите на сградите. Според нас такъв трябва да се съставя само при извършване на реконструкция или ремонт. Затова отменихме това задължение за гражданите, като им спестихме по 1000 лева на семейство“, обясни тя в bTV.

 Удължават срока за изготвяне на технически паспорти на сгради до края на 2024 г.
По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях. 

Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 %.

„Работим по нови текстове на наредбата за достъпна среда, която предвиждаше всички апартаменти в жилищните блокове да отговарят на изискванията за хора със затруднено придвижване. За една година старата наредба е отменена. Смятаме, че има резон в една по-голяма сграда да има само едно такова жилище“, заяви Комитова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

28.10.2021 | 21:04

Нали нямаше да има паспорти, сега ко стана? Че трябва трябва, ама веднъж завинаги го решете.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?