Следвайте ни

Добра финансова новина! Вдигат тези пенсии

viber icon

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на доходите на възрастните хора. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от "Труд".

В момента е много голяма ножицата между размера на индивидуалния коефициент на пенсиите, отпуснати преди 2015 г., и тези след това, обясни социалният министър. Другият вариант, който се обсъжда, е да се индексират само най-ниските пенсии - тези под 400 лева, отпуснати до 2015 година. Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии, заяви Сачева.

Вариантът за индексация на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1,2-1,5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти показват, че ще са нужни от 1,2 до 3,8 млрд. лева на година, каза социалният министър.

Ако се приеме вариантът с повишаване на пенсиите, няма да има индексация от 1 юли, защото няма как средствата да стигнат за нея, уточни Деница Сачева.

Има и предложение на “Обединени патриоти” за повишаване на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари 2021 година. Това обаче ще създаде допълнителни проблеми, защото ще изравни пенсиите на хората без трудов стаж и осигуровки с тези, които имат такива, коментира социалният министър.

Разбира се, четвъртият вариант е да продължим изплащането на добавката от 50 лева на всички пенсионери. Помощта ще продължи поне през зимните месеци или докато трае извънредната ситуация, предизвикана от коронавируса. Защото пенсионерите са именно хората, които са най-уязвими в тази ситуация, подчерта Сачева.

Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Предложенията ще бъдат гледани на Коалиционен съвет, който да вземе политическо решение, поясни министърът.

В момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото то е поръчителят на доклада. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности, каза Деница Сачева.

Какво се обсъжда досега 

I вариант Добавка от 50 лева за всички пенсионери до края на извънредната ситуация

II вариант 300 лева минимална пенсия от 1 януари 2021 г. без индексация на пенсиите

III вариант Преизчисляване на най-ниските пенсии, отпуснати до 2015 година

IV вариант Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди 2015 година

 

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ “Обединени патриоти”:

Свикваме Коалиционен съвет след празниците

Организираме кръгла маса

Темата за пенсиите ще бъде обсъдена на Коалиционен съвет най-вероятно в края на другата или началото на следващата седмица. Един от вариантите е да се повиши минималната пенсия на 300 лева от следващата година.

Друга идея, която се обсъжда е освен вдигането на минималната пенсия да има и преизчисляване на част от пенсиите. И третият вариант е да се преизчислят старите пенсии отпреди 2015 г.. При него обаче нужният финансов ресурс е по-голям от този за вдигането на минималната пенсия на 300 лева.

“Обединени патриоти” ще организираме през октомври кръгла маса с участието на пенсионерските и неправителствените организации в социалната сфера, за да се чуят техните предложения.

Синдикатите: Минималната да стане 45% от МРЗ

Да се повиши коефициентът за година стаж

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров синдикатите трябва да участват в обсъжданията за пенсиите.

Единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване на приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита приноса на всеки пенсионер. Това заявиха от КНСБ в своя декларация.

Синдикатът е готов с предложенията си за 2021 г. - минималната пенсия да стане 45 на сто от минималната заплата за страната, а максималният осигурителен доход да се увеличи с ръста на МРЗ, но изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на правителството, за да съобрази с тях конкретните си разчети.

От КНСБ категорично се противопоставят на т. нар. преизчисление, “при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години (2019 г., както се съобщава от медиите) от сегашните работещи”.

Според тях този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и “насилва” солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. От синдиката настояват са участват в бъдещите обсъждания на темата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Георги Георгиев

Георги Георгиев

21.09.2020 | 16:54

Правилно е да се преизчислят пенсиите отпуснати до 2015г Сачева това е начина.

Отговори
1 1
Сергиев

Сергиев

21.09.2020 | 10:52

БСП от десет години ви предлага да индексирате всички пенсии,но с вашия инат едва когато яйцето опря у газа се сетихте да го обсъждате.Смешници!

Отговори
10 9
Ебачев

Ебачев

21.09.2020 | 05:37

Да ви ева всички в управлението на тази държава от бай ТОШО до сега . Как може един човек който е работил 42 години да взима 250 лева пенсия бо.клу.ци долни .

Отговори
18 8
Таня Хрисъова

Таня Хрисъова

21.09.2020 | 04:32

Увеличете пенсиите, особено минималната, срамно е да е най ниска в цяла Европа.

Отговори
8 5
Таня Хрисъова

Таня Хрисъова

21.09.2020 | 04:28

ВТОРИЯТ ВАРИАНТ Е ДОБЪР. ВСИЧКО Е ОК, АКО СЕ ПОЕИШАТ ПЕНСИИТЕ, ЧЕ СА БВЗСРАМНО НИСКИ В ЦЕЛА ЕВРОПА

Отговори
3 7
Слав

Слав

21.09.2020 | 02:54

Хората от другите държави вземат 100%върху минималната заплата, дори и по вече. А вие тук само да има да вас. Господ да ви накаже.

Отговори
17 4
Нали

Нали

20.09.2020 | 13:13

Само Бойко Борисов мисли за хората! Корнелия Нинова и Радев искат да предадат държавата в ръцете на мафията и да я направят отново зависима от руснаците!

Отговори
27 29
Т.п гербаджийски

Т.п гербаджийски

20.09.2020 | 13:32

суджук - вдига ги за да остане на власт и щото знае, че няма да ги плаща.

Отговори
14 23
Да,

Да,

20.09.2020 | 11:40

Едните са граждани на тази държава, другите само източници на доходи за държавата. Затова да бягаме далече от тази държава и никога да не поглеждаме назад! Уравниловка ви е девиза!

Отговори
25 12
Недялка

Недялка

21.09.2020 | 07:07

Пак не мислите правилно....аз със стаж 35 г от които 27 учителски,ще вземам 300 лева а който не е работил същите пари...браво на Сашева

Отговори
20 6
Красимир

Красимир

21.09.2020 | 16:45

Не заблуждавайте хората и тези със стаж са на минимална ощетени от Костов мйками е с 250, а тъща ми с 280 и двете имат стаж даже в излишък. Бъркате минимална и социална пенсия

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?