Следвайте ни

До края на седмицата карат нови 800 машини за гласуване

viber icon

800 машини за гласуване ще бъдат произведени до сряда в Тайван, а на следващия ден могат да бъдат докарани в България. Това посочи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева в студиото на БТВ.

„Остават броени дни, но трябва да бъде изпълнен този договор с фирмата доставчик на машините за гласуване и трябва да бъде приета работата, а това още не е факт. На 10 юни сме изпратили поредното писмо с искане за допълнителни документи и най-вече на кодове, за да може софтуерът, който е по този договор, да го полза държавата, без необходимостта изпълнителят или производителят да има намеса, след като се приемем работата по този договор. Не са предадени всички кодове, за да може този софтуер да бъде модифициран така, че Българската държава да може да организира избори, без  „Сиела“ или „Смартматик“ да модифицират софтуера за всички следващи избори“, каза Матева.

Тя подчерта, че изборите ще се организират с наличните машини, независимо колко са те. „Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях. В момента водим разговори със „Смартматик“, които са производителите на тези машини. В Холандия има произведени 672  от същия вид. Вчера в телефонен разговор с председателя на ЦИК представителят на „Смартматик“ каза, че до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да бъдат транспортирани към България. Водим разговори как да се осъществи този транспорт. Обслужването ще бъде от „Сиела“, защото то е предмет на тази обществена поръчка, която в момента тече и е предмет на преговори със „Сиела“, обясни Росица Матева.

По отношение на частичните избори през юни, тя посочи, че информацията за тях е предоставена на фирмата и тя вече работи по подготвяне на електронната бюлетина, независимо че ЦИК няма сключен договор с тях.

"Има обявена обществена поръчка, днес ще продължат преговорите със „Сиела“ по техническите въпроси. По искане на „Сиела“ не приключи работата на комисията по тази обществена поръчка в събота, когато бяха първите преговори. Ще се проведат преговори и днес, и утре. Ще се приключат преговорите по тази обществена поръчка, за да се сключи договор за модифициране на софтуера за частичните местни избори и за изборите за Народно събрание, и за логистиката за тези два вида избори. Продължаваме да работим по преговорите. Ние нямаме избор, защото единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуера и организиране на частичните местни избори и за Народно събрание е „Сиела“, поради сключения на 6 февруари договор, който още не е изпълнен, приет и платен. Частично плащане по него не може да бъде направено“, подчерта Матева и допълни, че в предходната поръчка няма формирана цена на една машина и на софтуера, а определена обща сума.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тошко

Тошко

14.06.2021 | 10:39

До сега не е платено нито лев на Сиела Норма за първите 9,500 машини! За новите, които ще дойдат от друга фирма, условието е АВАНСОВО 50% от цената, но за цена още не е преговаряно!?!?!? Пълен ЦИРК с това "машинно" гласуване!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?